Onze huizen bouwen we met Light Steel Framing (LSF). Wat zijn die stalen frames en hoe maak je daar een constructie mee? Nu de bouw in volle gang is, vertellen we wat meer over deze moderne bouwmethode en wat de voordelen zijn.
Wat is Light Steel Framing?
Kort door de bocht gebruik je bij LSF stalen frames om de constructie van het huis neer te zetten in plaats van een draagconstructie van beton. Een staalframebouw. Je vult het staalskelet met isolatiespandekens en aan de buitenzijde bevestig je de geïsoleerde platen.
Stalen frames en profielen
Een stalen frame is een raamwerk van constructief dragende stijlen en regels. Zoals een betonnen muur. De elementen bestaan uit stalen profielen met een U- en C-vorm die in elkaar passen. De profielen zijn zo samengesteld dat ze een dragende constructie vormen. Ze zijn beperkt in gewicht en verspreiden gezamenlijk de lasten van de constructie. Afhankelijk van hoe zwaar de last op welke plek is. Hoe zwaarder de last is, hoe meer profielen je gebruikt om het te dragen.

De frames worden met elkaar verbonden en aan elkaar geschroefd. Door te schroeven, blijft de constructie flexibel en kan dan meebewegen bijvoorbeeld bij kleine aardschokken of bewegingen.


Na het aan elkaar schroeven wordt het framewerk en dus de vorm van het huis zichtbaar. De draagconstructie staat nu. De volgende stap is om de buitenwanden of muren op te vullen. Dat doen we niet met stenen zoals bij de traditionele bouw.

Opbouw van de muren
Staat de stalen constructie van het huis of de etage? Dan kan het hard gaan met ‘muren’ en het huis dichtmaken. De opbouw van de muren van buiten naar binnen ziet er zo uit:
1. De gevelafwerking ETICS
Dit bestaat uit de gehele gevelisolatie en afwerking aan de buitenkant, inclusief de verf. Dit zijn thermische isolatieplaten bedekt en verstevigd met een kleefmortel, versterkt met een glasvezelnet.
2. EPS (expanded polysteren), 60mm
Isolatiemateriaal bevestigd aan de wand voor de thermische en geluidsisolatie.
3. Isolpro wandisolatie, 40mm
Dit is een composietpaneel van lichtgewicht cement, piepschuim en verschillende andere materialen van natuurlijke oorsprong. Dit gebruiken we voor buiten- en binnenmuren, daken, vloeren en gevels.

4. Membraam Imperalum van 5mm
Dit is om een koudebrug tussen 2 verschillende materialen te voorkomen. In dit geval het staal en de gevelbeplating.
5. Staalframe C + U profielen 153mm
De stalen profielen voor de stalen draagconstructie.

6. Gipsplaat 26mm
1 of 2x keer toegepast.
De voordelen van LSF
Wat maakt deze bouwmethode nu zo interessant? De bouwer geeft de volgende voordelen aan:
- Je bouwt sneller en door de verminderde bouwtijd bespaar je kosten.
De kosten van de traditionele bouw en LSF scheelden bij onze uiteindelijke offertes niet veel van elkaar. Wel krijgen we meer kwaliteit voor dezelfde prijs bij LSF en zal een deel van de bouw sneller gaan. - Meer vrijheid in ontwerp
Het gewicht van een staalskeletbouw wordt gelijkmatig verdeeld over de structuur. Daardoor heb je minder interne steunmuren nodig en is er dus ook meer mogelijk in je ontwerp. - Meer binnenruimte
Bij LSF zijn de muren minder dik. Ongeveer 23 cm tegenover 30 cm bij traditionele bouw. Daarmee win je m2 aan de binnenkant en heb je meer leefruimte. - Stabiliteit
In tegenstelling tot andere bouwmaterialen zal staal niet kromtrekken, verdraaien, barsten, buigen, uitzetten, krimpen of rotten. Staal heeft de hoogste sterkte-gewichtsverhouding van alle bouwmaterialen. - Flexibiliteit
Stalen gebouwen zetten zich gemakkelijk op hun fundering, waardoor het risico van oppervlakkige scheuren wordt geminimaliseerd. Deze flexibiliteit biedt ook een hoge mate van weerstand tegen aardschokken of zware stormen. - Isolatie
De spouwmuren van deze bouw zijn gevuld met hoog isolerende materialen die veel betere thermische waarden hebben dan traditionele bouw. Een LSF-woning is ’s winters warmer en ’s zomers koeler. - Binnenmilieu
Dezelfde isolerende materialen resulteren ook in een vochtvrije omgeving met een gezondere luchtkwaliteit en een comfortabelere ambiance.
Snap je al waarom we hebben gekozen voor Light Steel Framing 😉 Vanaf het begin van ons project hadden we al veel interesse in deze bouwmethode. Maar heel eerlijk: het ging ons niet alléén om deze methode. De keuze voor de aannemer ModernBuild gaf uiteindelijk de doorslag. En toevallig was dat net de aannemer met deze bouwmethode. Daar zijn we nu extra blij mee.
De begane grond van huis 1 begint goede vormen aan te nemen. Op naar het bouwen van het volgende framewerk.
