In oktober en november knalden we lekker door met bouwen. Op een strak geasfalteerde weg zonder grote hobbels gingen we door. Ja, december was er wat regen hier en daar 😉 Daar begon het gedonder. En op de achtergrond waren we al een tijdje met een grote onzichtbare hobbel bezig die weleens roet in het eten zou kunnen gooien qua planning. Alleen soepel doorbouwen is maar saai toch? Daarom speciaal voor jullie weer wat toestanden in ons project 😉
De bouwvergunning hadden we al, maar er was nog een klein (of groot?) staartje waar we mee moesten dealen. Hoe zat het ook alweer?
4 of 5 kavels?
We hebben nu 4 kavels. Op elke kavel staat 1 huis. We krijgen verder ook een gemeenschappelijke tuin met zwembad en zwembadhuis. Dat gemeenschappelijke deel is onderdeel van de 4 kavels. Elke kavel mag dit deel gebruiken. Zo staat het ook geregistreerd in het Portugese kadaster. Onze architect heeft dat tijdens de verkavelingsprocedure besproken met de architect van de gemeente. Dus we wisten precies hoe we alle plannen moesten indienen. Totdat:
Wat zeg je não?
Een andere architect van de gemeente beoordeelde de gedetailleerde plannen en gaf aan dat het gemeenschappelijke deel een 5e kavel moest worden. Dat moeten we even uitleggen. Je dient eerst de plannen in van de kavels. Dat zijn hoogover plannen. Wat en hoeveel mag je bouwen op welke plek. De plannen van de kavels worden bij de gemeente beoordeeld door de architect van de kavels. Na goedkeuring stuur je de gedetailleerde plannen van de huizen, zwembad en zwembadhuis. Om het makkelijk te houden gaat een ándere architect kijken naar die gedetailleerde plannen van de huizen.
Een beetje dit, een beetje dat
Die andere architect van de gemeente was er dus van overtuigd dat er een 5e plot moest komen. Daar begrepen we helemaal niets van. Dit was toch al lang afgestemd? Onze architect begreep het ook niet, maar liet zich (te) makkelijk overtuigen. Op dat moment hadden we daar natuurlijk niet in mee moeten gaan, maar om een gesprek moeten vragen met die 2 architecten van de gemeente. De één zegt dit, de ander dat. Wat is het nou? Ja, ‘hadden’. Achteraf krijg je de beste inzichten 😉 De taal, onbekendheid met regels en procedures, vertrouwen op de ‘specialisten’. Alle clichés spelen volop mee waardoor je er in meegaat.
Aanpassen maar
Onze architect was na het verhaal toch ook wel overtuigd van dat 5e plot. En uiteindelijk dachten wij alleen maar: ‘Hoe kunnen we zo snel mogelijk door?’ Dus moesten de tekeningen en berekeningen aangepast worden. Het deel van de gemeenschappelijke tuin, zwembad en zwembadhuis moest eruit geknipt worden. Dan kon de beoordeling van de huizen door en stond het de start van de bouw van de huizen niet in de weg. Ondertussen gingen we aan de slag met een nieuwe projectaanvraag voor dat 5e plot. Ja, inderdaad….opnieuw met ál die documenten, maar dan alleen van de gemeenschappelijke tuin, zwembad en zwembadhuis.
Geen 5e plot?
Maarja, dat 5e plot. Bij het verder uitzoeken kregen we steeds meer twijfels. De architect schoof het af op de advocaat. Want zij had de documenten laten registreren bij het kadaster. Euh ja, maar de gemeente geeft aan hoe je de kavels moet registreren. Dus dat kun je toch helemaal niet verkeerd doen? Onze advocaat gaf duidelijke opheldering. Er kan helemaal geen 5e plot komen van een gemeenschappelijk deel. Het is onderdeel van de 4 kavels. Zoals eerder afgestemd en zoals het ook geregistreerd staat bij het kadaster klopt het perfect. WTF??
Emoties, emoties
Een paar maanden later kwam dan toch dat gesprek van onze architect met de 2 architecten van de gemeente. En toen bleek: de architect van de huizen had gewoon niet goed opgelet. Wij hadden alles goed ingediend. Dat was wel even een momentje van verschillende emoties. Opluchting, frustratie en boosheid. Het ging alle kanten op.
Dus al die moeite en extra maanden vertraging is voor niet geweest? De plannen die aangepast moesten worden? Overal het gemeenschappelijke deel eruit? De architect en de engineers die weer extra werk hadden? De extra kosten voor ons? Alle documenten die weer opnieuw ingediend moesten worden bij de gemeente? Al-le-maal voor niets?? We bleven nog even wachten op een welgemeend “Desculpa” van de architect die fout zat. Tevergeefs…
En nog een keer
Gelukkig hadden we de eerste keer alles goed ingediend. Dus kunnen ze de oude plannen zo weer aan het dossier toevoegen en hup verder. Was het maar zo’n feest!! Die plannen waren inmiddels niet meer geldig. Huh? Je raadt het al: alles moest wederom opnieuw worden ingediend onder een speciale projectcode. Ja, álle documenten wéér opnieuw. Om gek van te worden toch?
We hadden ook deze keer weer gekozen voor de ‘verkorte’ procedure. ‘In principe’ heb je dan na 20 werkdagen geen bericht toestemming om te bouwen. In de praktijk werkt dat helemaal niet zo, want je hebt wel een bevestiging nodig van de gemeente. En ze halen die 20 werkdagen nooit.
It’s in the details
Na 4 maanden kwam er een bericht dat er nog 6 dingen niet klopten. We hebben het hier dan niet over architectuur of engineering. Maar details als een naam van een engineer die ontbrak op 1 van de 5 pagina’s. Een woordje in een verklaring die net anders stond. Een verklaring van de diretor de obra die ontbrak, maar die wel al in het overall dossier zat. Ze waren lekker van de details! Oh well, verstand op 0 en lever alle ontbrekende dingen maar aan. En kom nu maar eens door met die goedkeuring.
Toch nog wat dingetjes
Een maand later kwam er weer een bericht dat er toch nog 4 andere zaken niet goed waren. Waarschijnlijk had een andere collega het dossier in handen gekregen en het volgende deel beoordeeld. We waren er dus nog niet. Het grappige is dat de gemeente maanden kan doen over het beoordelen zonder enige berichtgeving. Maar als er iets ontbreekt of niet goed is, moet je binnen 15 dagen alle documenten indienen of anders uitstel aanvragen. Wij konden nog net voor Kerst de documenten laten toevoegen aan het dossier. Zo, da’s lekker binnen voor het einde van het jaar. En nu maar hopen dat dit alles is.
Confirmação
Het verlossende antwoord en de bevestiging kwam uiteindelijk in het nieuwe jaar na 7 maanden!! Nog onofficieel, want we moeten nog ‘even’ wachten op de bevestigingsbrief 😉 Maar dat mag de pret niet drukken. De grote staart van de bouwvergunning, de confirmação: Eindelijk kunnen we starten met de bouw van het pool house en het zwembad. Go, go, go!