Soms weten we het ook even niet meer!! Met het goedgekeurde plan op zak beginnen we voortvarend met uitgraven en de bekisting voor de fundering van het zwembadhuis. Krijg je nog geen 1,5 week later een bouwstop…What the hell??
Het is vrijdagmiddag 20 januari als Serge dan eindelijk de bevestigingsbrief van de goedkeuring van dat laatste staartje van de bouwvergunning kan ophalen. La la la, de brief is in the pocket: we gaan beginnen! Op maandag 23 januari wordt de grond voor de fundering van het zwembadhuis uitgegraven. Ondertussen worden ook wat ramen geplaatst. Het is een heerlijke drukte van jewelste. Totdat:
Buurman & Buurman
De buurman van het nieuwe huis naast ons vraagt wat we in vredesnaam aan het doen zijn. Precies op deze maandag is de overdracht van zijn huis. Hij is net eigenaar geworden van het pand naast ons en schrikt zich een ongeluk als hij direct naast zijn huis een gapend gat ziet. Serge en de aannemer leggen hem uit dat het voor het zwembadhuis is en dat er voor de fundering altijd iets meer ruimte omheen moet om de bekisting te plaatsen.

Is het 3 of 1,5?
Volgens de buurman staan we veel te dicht bij zijn nieuwe huis. Hij laat tekeningen zien dat er 3 meter ruimte tussen ons zwembadhuis en zijn huis moet zijn. Die grond tussen ons in is publieke grond, niet van ons en niet van de buurman. Wij zien dat ook op onze tekeningen. Alleen volgens ons goedgekeurde plan met de coördinaten wordt het zwembadhuis op exact de juiste locatie gebouwd. En dan zit er nog maar een ruimte van 1,5 meter tussen. Dat betekent volgens ons dat het huis van de nieuwe buurman 1,5 meter te veel naar links is gebouwd. Dat vindt de buurman van niet. Wij zijn fout.
Meten maar
Na overleg wordt er door ons een topograaf ingeschakeld om uitsluitsel te geven. Een dag later krijgen we de bevestiging dat het huis van de buurman niet op de juiste plek staat volgens het plan en de locatie van het zwembadhuis wél goed is. 2 dagen later komt de topograaf nog een keer uitgebreid met al z’n moderne apparatuur om het tot in detail te meten. Voor de zekerheid gaan we met de locatie van het zwembadhuis nog 15cm extra onze kant op zodat we bij het storten van de fundering helemaal safe zitten.

En doorr
Serge geeft door aan de buurman dat de topograaf onze locatie bevestigt. De buurman komt vervolgens met een heel oud plaatje uit het kadaster waaruit zou blijken dat het niet klopt en dat we moeten stoppen met bouwen. Maar dat zegt helemaal niets. De coördinaten op het goedgekeurde plan zijn leidend. Serge geeft aan dat wij volgens plan doorgaan met bouwen. Want het gat moet snel opgevuld worden met de fundering. Anders kan de grond door eventuele regen mogelijk inzakken.

Politie, politie
Als wij op vrijdag 30 januari bij de gemeente de Livro de Obra van dit project ophalen, krijgen we een telefoontje van de aannemer. Er is politie op onze grond! Ze maken foto’s en vragen de bouwvergunningen op. We willen al direct die kant opgaan, maar 10 minuten later zijn ze alweer weg. Vanaf dat moment zit het ons écht niet lekker. Het kan niet anders dan dat de buurman naar de politie is gegaan. Nu kunnen we alleen maar afwachten. We weten dat wij goed zitten.
Hoe bedoel je een bouwstop?
Nog geen week later staat de politie weer op ons terrein. Wij zijn er toevallig ook. In hun handen hebben ze een embargo: een bouwstop. We moeten direct stoppen met alle werkzaamheden. What the hell? De politieman legt uit dat we de bouwstop krijgen omdat we op publieke grond bouwen, of de publieke grond gebruiken om te bouwen. Dat is niet duidelijk, want het staat er allebei. Hij kan ons dat ook niet verklaren. Daarvoor moeten we navraag doen bij de gemeente.
De politie geeft eerst een bouwstop voor álle werkzaamheden. Dus ook voor de huizen waar we al tijden mee bezig zijn en niets te maken hebben met deze burentoestand. Dat gaat er bij ons écht niet in. Wij proberen rustig uit te leggen dat het 2 verschillende projecten zijn. En dit alleen gaat om het project van het zwembadhuis en zwembad. We krijgen bijna een hartverzakking. Zou ook nog eens de héle bouw stilgelegd worden. Na een telefoontje van de politie met de gemeente krijgen we de bevestiging dat we met de huizen inderdaad door kunnen gaan. Adem in, adem uit, dat is tenminste iets.
We bellen gelijk onze advocaat en spreken de middag erna af om de situatie te bespreken. De volgende ochtend gaan we eerst naar de gemeente om te vragen wat er aan de hand is. Want dit kan toch niet zomaar omdat iemand klaagt?
Cãmara
Bij de gemeente zijn we blij dat we met een paar mensen van de frontdesk al zo lang en innig contact hebben. Daardoor kennen ze ons en zijn ze vaak behulpzaam. Ze zorgen ervoor dat we een uur later bij hoge uitzondering met de hoofdarchitect en hoofd van de frontdesk kunnen praten. Wij geven aan dat wij er niets van snappen, omdat we een goedgekeurd plan hebben en precies op de plek bouwen zoals op het plan staat.
We leggen uit dat het huis van de buurman op de plattegrond 3 meter van ons af staat, maar dat in werkelijkheid 1,5 meter is. Ze vraagt waarom dan op onze tekening 3 meter staat en in werkelijkheid niet. Dat komt omdat het huis er nog niet stond toen ons plan goedgekeurd werd. Het huis is later gebouwd. De conclusie is dat we via een officiële brief moeten reageren op de bouwstop met uitleg en op de plannen aangeven waar de actuele situatie afwijkt van het plan.
Schuldig, totdat je onschuld bewezen is
Het is de omgekeerde wereld, want wij moeten nu bewijzen dat we gelijk hebben, maar worden eerst schuldig verklaard. Het gesprek bij de gemeente geeft wel helderheid en daar kunnen we wat mee. We vragen de architect om op de plattegrond aan te geven waar het in de actuele situatie afwijkt van het goedgekeurde plan en kunnen daarna door naar de advocaat om de inhoud van de brief te bepalen.
Daar raken we weer compleet in de war. Want volgens de advocaat staat er in het embargo dat we de publieke grond ‘gebruiken’ voor onze bouwwerkzaamheden. Dat stukje ruimte tussen de 2 kavels. Dat zou betekenen dat we niet op publieke grond ‘bouwen’. Maarrr, ergens ander staat wel weer dat we op publieke grond ‘bouwen’. Volgens de advocaat moeten we eerst naar de politie om het politierapport op te vragen en de foto’s. Hoe meer info, hoe beter. Fijn: weer een instantie erbij vandaag.
Policia Municipal
Bij de politie krijgen we netjes een kopie van het rapport en de foto’s. Toch blijkt daar niet uit wat het nu is. Gebruiken of bouwen van publieke grond? Na een analyse komt een medewerker uitleg geven. We raken nu nog meer in de war, want volgens de politie spelen er 3 dingen. Uiteindelijk geven ze een interne notitie van de gemeente mee en dat de gemeente ons maandag gaat uitleggen wat nu precies het probleem is. Geen steek verder en compleet uitgeput gaan we het weekend in.
Manic monday
Bij de gemeente horen we dat ze toch écht denken dat we op publieke grond bouwen. We proberen nogmaals uit te leggen dat dat helemaal niet kan en wij ons precies aan het goedgekeurde plan houden. De gemeente zegt: laat je advocaat de brief sturen met uitleg, verklaring en de plattegronden. Schijnbaar is de gemeente wel al in actie gekomen en hebben ze vrijdag medewerkers naar onze locatie gestuurd om te checken. Jammer genoeg geen topografen, maar architecten zonder echte meetapparatuur. Zij schijnen daarna nog steeds vast te houden aan het feit dat wij op de verkeerde plek bouwen. We zijn lost! Inmiddels hebben er bij ons al 3 topografen metingen gedaan en geven zij állemaal aan dat wij op de juiste plek bouwen.
Flashback!
We gaan even terug in de tijd. Want hoe komt het dat 3 topografen metingen bij ons gedaan hebben? De eerste meting was bij de aankoop van de grond. De gegevens in het kadaster klopten niet helemaal. Daarom was het verstandig om dat door een officiële topograaf te laten vastleggen. Die landmeting is de basis geweest voor alle plattegronden en plannen die goedgekeurd zijn. So far, so good!
Voor de bouw van onze huizen, begon ook de projectontwikkelaar van de buren met het bouwen van het rijtje huizen naast ons. Toen we zelf gingen uitmeten waar het zwembadhuis ongeveer zou gaan komen, kregen we al een vermoeden dat het huis van de buren niet helemaal goed stond. Na nog eens meten en goed kijken, wisten we het eigenlijk wel zeker. Dat was het moment dat we topograaf nummer 2 uit de kast trokken. Zij markeerde de punten van het zwembadhuis en daar bleek uit dat er geen 3 meter, maar 1,5 meter tussen onze kavels lag. Wat te doen?
Eerst eens kletsen met de projectontwikkelaar van de buren. Die wuifde het weg: dat klopt helemaal niet en deed er verder niets mee. Het leek ons verstandig om het met de hoofdarchitect van de gemeente te bespreken. Want de plannen van de buren en van ons matchen blijkbaar niet met elkaar. We zijn bang dat wij straks de sjaak zijn en moeten gaan schuiven, omdat die 3 meter nu maar 1,5 meter is. Ze stelden ons gerust. Als je een goedgekeurd plan met de juiste coördinaten hebt dan hoef je daar niet bang voor te zijn. Het is niet nodig om met de hoofdarchitect te spreken. Na nog een keer aandringen: Nee, echt niet. Met een goedgekeurd plan sta je in je recht. Uiteraard terecht, maar je weet gewoon niet hoe het hier allemaal in z’n werk gaat. Een opluchting op dat moment: daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. En toch kregen we 3 maanden later een bouwstop.
Terug naar het heden
Goed, de advocaat maakt een brief. De topograaf maakt een officiële verklaring. Dat duurt natuurlijk allemaal even. And rain was coming!! Met samengeknepen billetjes zagen we woensdagochtend hoe het los ging met heel veel regen en wind. Straks zakt de boel bij het zwembadhuis in. Gelukkig: het hield! En de brief van de advocaat lag inmiddels klaar. Een dag later kwam dan ook de verklaring van de topograaf nog. Precies 1 week na de bouwstop is best een hele goede score hier 🙂
Analisar
Het totale pakketje leverden we persoonlijk af bij de gemeente. En we benadrukten nogmaals hoe belangrijk snelle actie is vanwege de afgegraven grond die snel een fundering nodig heeft in verband met het wisselvallige weer. Ze zouden het zo snel mogelijk gaan analyseren….
And now we wait 🙁
Wachten, wachten, wachten. Het zou inmiddels een specialiteit van ons moeten zijn. Maar met de aankomende regen volgende week vinden we het vooral héél erg spannend. En kunnen we niet wachten…Naast het feit dat we helemaal niets verkeerd doen.
We weten dat we gelijk hebben en in ons recht staan met het goedgekeurde plan. Maar de grote vraag is: Gaan we ook gelijk krijgen? En hoe snel?
Wordt vervolgd!