(O)Porto stond al een paar jaar hoog op mijn lijstje. Dus toen we afgelopen zomer in de buurt waren, was de keuze snel gemaakt. Het werd een hotel in een van leukste wijken van Porto, Baixa (Downtown) en ons 3 dagen verdiepen in Portugese wijnen, waaronder natuurlijk port! Want één ding is zeker in deze stad, It’s all about port!
Vila Nova de Gaia
We waren nieuwsgierig! De eerste dag van onze trip gingen we gelijk op pad naar Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de Douro. Hier liggen de kelders van veel bekende maar ook minder bekende porthuizen. De port wordt hier alleen opgeslagen met de houten vaten. De wijnranken en de quintas (wijnhuizen) liggen een stuk verder landinwaarts. Zo’n 2 à 3 uur rijden, tegen steile hellingen langs de Douro. Vroeger vervoerden ze de vaten port met portschepen vanaf de wijnhuizen via de Douro naar de kelders in Vila Nova de Gaia.

Als we eenmaal de Douro zijn overgestoken via de Ponte Dom Luís is het gezellig druk. Gelukkig niet de extreme drukte die ons vooraf is verteld. Kelders, smalle steile straatjes en leuke restaurantjes aan het water, een heerlijke plek om je onder te dompelen in de port.
Portstijlen
Waarschijnlijk heb je wel eens gezien dat er verschillende soorten port zijn. Ik leg je even uit welke portstijlen er zijn en wat je kunt verwachten.
Port is een versterkte wijn omdat er tijdens de gisting wijnalcohol wordt toegevoegd. Hierdoor stijgt het alcoholgehalte in één keer tot 18 – 20 % en is de wijn versterkt. De druiven die voor de port gebruikt worden zijn meestal touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca en touriga francesa.
Ruby
De ruby rijpt kort in gebruikte houten vaten en gaat jong in de fles. Het is een friszoete, fruitige port met een robijnrode kleur
Reserva port
Dit is een ruby port gemaakt van de betere druiven. Door een proefpanel wordt bepaald of de Port zich “Reserva” mag noemen
Tawny
Tawny rijpt langer in kleinere houten vaten en is oranje/bruin qua kleur. Deze port smaakt zacht, zoet is complexer en heeft aroma’s van rozijn, dadel, caramel en noten. Zowel op het etiket van de ruby als de tawny staat geen jaartal. Ze zijn samengesteld uit meerdere oogstjaren.
Vintage port
Dit is een rubystijl port die alleen gemaakt wordt in de betere jaren met de druiven van 1 oogstjaar. De port heeft maximaal 3 jaar in houten vaten gerijpt, maar meestal 2 jaar, en wordt dus jong gebotteld. In de fles rijpt deze port verder en ontwikkelt daardoor aroma’s van onder andere gekonfijt fruit en chocolade. Deze Port is na 20 jaar prachtig op dronk.
LBV ( Late Bottled Vintage Port)
LBV is een dieprode ruby port van 1 oogstjaar die 4-6 jaar op vat rijpt, dus langer dan de vintage. Op de fles staat het oogstjaar en het jaar van botteling. Een LBV is makkelijker drinkbaar dan een vintage en minder complex.
Colheita
Deze port is net als de vintage port afkomstig uit 1 oogstjaar maar rijpt minstens 7 jaar in houten vaten. Je kunt dit vinden op het etiket want naast het oogstjaar staat hier ook het jaar van botteling op, let hier dus goed op! Het is een port in tawnystijl en heeft een geelbruine kleur. In de aroma’s vind je dadel, vijg, rozijn en noten.
Witte port
Witte port wordt zowel in een zoete als droge variant gemaakt. Het wordt gemaakt van witte druiven en is lekker om gekoeld te drinken als aperitief. De droge variant wordt ook vaak gebruikt voor Portonic, waarover later in dit blog meer.
Taylor’s
Eenmaal in Vila Nova de Gaia was de 1e stop het bekende porthuis Taylor’s. Dit porthuis ligt niet aan de rivier zoals Sandeman maar bovenop de heuvel. Een flinke, steile klim, vooral met het warme weer deze zomer, maar wel een prachtige plek.
Je kun hier een tour doen of zoals wij gelijk naar de prachtige proeftuin om verschillende soorten mooie port te proeven! Wij hebben witte, ruby, tawny, 20 years old tawny en LBV geproefd. Jammer was dat de bediening erg gehaast was en vrij weinig wist te vertellen over de port. Dus hebben we zelf bij ieder glas eerst wat info opgezocht in de boekjes en op internet voordat we gingen proeven.

Wat mij betreft zeker leuk om dit wijnhuis te bezoeken, een prachtige plek, mooie port, maar wel erg commercieel, voor mij té commercieel.
Quinta dos Corvos
Na Taylors gingen we op zoek naar een kleiner en minder commercieel porthuis. Tijdens onze wandeling de heuvel af kwamen we terecht bij het porthuis Quinta dos Corvos. Een veel kleiner porthuis, maar bij binnenkomst hadden we gelijk een veel beter gevoel en wijn is tenslotte toch ook emotie!
Hun port is alleen hier te koop of ze sturen het naar je op. Het wordt niet geëxporteerd naar het buitenland, dus ook niet verkrijgbaar in Nederland. Een leuke, interessante en zeer informatieve rondleiding van enthousiaste medewerkers en prachtige port. Je snapt wel dat er bij ons in de wijnkelder een aantal flessen van Quinta dos Corvos staan.

Leuk is ook dat als je hier port koopt, je het geld van de rondleiding (€7.00 p.p.) weer terugkrijgt. Wat mij betreft echt een aanrader. Ben je in Porto en wil je wat meer weten over Port, loop dan eens binnen bij een kleiner porthuis, zoals Quinta dos Corvos, daar krijg je echt geen spijt van.

Portonic
Port is eigenlijk altijd zoet, maar toch wordt er ook een droge port gemaakt. Die wordt meestal gebruikt als aperitief of voor Portonic. Ik had er nog nooit van gehoord, dus heb gelijk een glas besteld. Portonic is een mix van droge port, tonic, limoen en ijsblokjes. Heerlijk fris en perfect voor de warme dagen in Porto. Aan het strand van Porto is het een populair drankje en ik snap nu wel waarom😊

Buiten port en Vila nova de Gaia is Porto ook de perfecte plek voor een citytrip! Gezellig, hele vriendelijke mensen, fijne sfeer, mooie gebouwen, prachtige restaurants en veel street-art. Echt een stad om een paar dagen heerlijk te genieten!
Ons zien ze snel weer terug in Porto. Dan brengen we ook een bezoek aan de wijnvelden langs de Douro.
À sua saúde,
Marjolein
GenietMee