• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: 2x Polvo / Inktvis

3 januari 2020

Eén van die leuke vissersdorpjes in de Oost-Algarve is Santa Luzia. Een schattig, klein dorpje naast Tavira én de hoofdstad van de Polvo (inktvis). Een aanrader om daar Polvo te eten. Maar je kunt het zelf ook maken. Chefe Sergio geeft je 2 recepten.

Capital do Polvo

De vissers in Santa Luzia vangen alleen Polvo (inktvis). Dat doen ze al jaren en nog steeds op traditionele wijze met kruiken en korven aan een lint. De inktvis verstopt zich graag in de kruiken. De vissers doen wat aas in de korf om ze te lokken. En dat werkt nog steeds.

santa luzia vissershuisjes kruiken korven

De zanderige bodem in de Oost-Algarve en het natuurgebied Ria Formosa zorgen ervoor dat de polvo zich rijkelijk kan voeden met schaal- en schelpdieren. En dat maakt het vlees van de inktvis ook weer beter.

Tips Polvo restaurants

In Santa Luzia zit je dus supergoed als je eens Polvo wilt eten. Bijvoorbeeld bij Casa do Polvo, Marisqueria Capelo, Polvo & Companhia of A Casa. Je kunt de meest uiteenlopende gerechten met inktvis krijgen. Ben je niet in die gelegenheid? No worries! Dan kun je thuis zelf aan de slag. Serge heeft een basisrecept Polvo en 2 verschillende gerechten.

Basisrecept Polvo / Inktvis

Dit heb je nodig

  • +/- 1 kg inktvis uit de diepvries
  • Laurierblad
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Keukenbenodigdheden

  • Sous-vide apparaat
    • of een grote pan met een kookthermometer
  • Vacumeer machine
    • of diepvrieszakjes met zipsluiting

Bereidingswijze

Inktvis is eigenlijk best makkelijk om te bereiden. De grootste uitdaging is om het vlees mals te krijgen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Zo kun je een verse inktvis kopen en 100x hard tegen een rots slaan. Leuk voor mensen met een rots in hun tuin of keuken. Maar dat hebben wij niet.
  • Alternatief voor het slaan is de verse inktvis in een aantal plastic zakken in de wasdroger stoppen en de droger een half uurtje laten draaien. Daar is Astrid niet heel erg over te spreken. Op de een of andere manier denkt ze dat de was dan naar inktvis gaat ruiken🤔
  • De makkelijkste manier om het mals te maken: Vries ‘m in. Of helemaal simpel: Koop een ingevroren exemplaar. Door het vriezen wordt de celstructuur van de inktvis aangepast.

Polvo koken – sous-vide apparaat

Heb je een sous-vide apparaat? Dat geeft in mijn mening het beste resultaat. Simpelweg de polvo ontdooien (duurt een half dagje). Je kunt de hele inktvis bereiden. Maar de kop vinden wij minder lekker dan de tentakels, dus meestal gebruik ik alleen de tentakels. Die kun je eenvoudig afsnijden van de kop. Tentakels in een vacuümzak, beetje olie, peper, zout en een laurierblad erbij. En de zak vacuüm trekken. Met een vacumeermachine of diepvrieszakken met zipsluiting.

  • Stel de temperatuur in op 76 gr C
  • De tijd op 5 uur.
  • Dan kan de inktvis eruit
  • Leg ‘m met zak en al in ijswater om snel terug te koelen.
    Dit zorgt ook weer voor wat extra malsheid. De inktvis is nu klaar.

Polvo koken – met pan en thermometer

Geen sous-vide apparaat? Dan kun je met een grote pan en kookthermometer aan de slag. Die thermometer heb je nodig om de temperatuur van het water in de pan te controleren. Vul de pan met water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water 76 gr C wordt. Controleer daarna of het water op deze stand ook 76 gr C blijft en stel eventueel bij.

Doe dan de tentakels, beetje olie, peper, zout en laurierblad in de diepvrieszak en laat rustig zakken in de pan met water. Door het water verdwijnt alle lucht om de tentakels. Sluit het zakje daarna en zet ‘m met een knijper vast aan de bovenkant van de pan. Houd hier ook 5 uur aan en leg de diepvrieszak met inktvis in ijswater om terug te koelen.

2 recepten

Je kunt de gekookte inktvis prima een dag of wat bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. En je kunt er allerlei lekkere gerechten van maken. Hieronder 2 recepten.

Gegrilde polvo met tabouleh

Dit heb je nodig

  • Gekookte inktvistentakels (zie recept boven)
  • Tabouleh (pakje van Tipiak)
  • Verse groenten (denk aan komkommer, tomaten, paprika, lente-ui)
  • Gedroogde abrikozen, semi-gedroogde tomaten
  • Feta

Bereidingswijze

Tabouleh is supersimpel. Je gooit een pakje in een kom. Doet er 20CL water bij. Even roeren en afdekken. 45 minuten wachten. Ondertussen snijd je de verse groenten in kleine blokjes. Roer alle groenten door de Tabouleh en gooi nog wat blokjes feta bovenop.

Gril de tentakels van de inktvis op de BBQ of in een grillpan. Dit hoeft maar heel even. Minuutje of 3. Lekker als de zuignapjes een beetje geschroeid zijn. Serveer de Tabouleh met de inktvis er bovenop.

polvo tabouleh recept

Carpaccio van polvo

Dit heb je nodig:

  • Gekookte inktvistentakels (zie recept boven)
  • Citroen(sap)
  • Olijfolie
  • Peper, zout
  • Peterselie
  • Tomaten
  • Komkommer

Bereidingswijze

Snijd de tentakels in hele dunne plakjes. Maak een dressing van citroensap, olijfolie, peper en zout. Snijd de peterselie klein. En maak kleine blokjes van de tomaten en komkommer. Leg de plakjes inktvis met de tomaten en komkommer op het bord. Dressing erover. En als laatste een beetje peterselie. Klaar!

polvo carpaccio salade

Bom proveito !

algarveinktvisoctopusoost-algarvepolvorecepttips
Deel

Eten en drinken  / Tips

Astrid en Serge

Ook leuk om te lezen

Gastblog: Festas de verão
22 augustus 2022
Gastblog: 6x vegetarische restaurants in Oost-Algarve
21 december 2021
Gastblog: wandelen en klimmen op de kliffen in West-Algarve
2 november 2021
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
    • Gastblog: Mooi voorkantje
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (52)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (4)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
    • Gastblog: Mooi voorkantje
      27 februari 2023
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
      11 februari 2023
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2023

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}