De laatste weken staat Chefe Sergio nog meer in de keuken. Helemaal niet verkeerd😋 Zo halen we Portugal en de Portugese keuken in huis. Daarom delen we de komende weken ook wat extra recepten met je. Deze week: Arroz de tomate à la Sergio.
Bijgerecht of basis hele maaltijd
Rijst komt veel voor in de Portugese keuken. Niet vreemd gezien het verleden als zeevaartnatie en de Moorse invloeden. Arroz de tomate of tomatenrijst is heel lekker als bijgerecht, maar kan ook goed de basis zijn voor een hele maaltijd: Bak er wat garnaaltjes in knoflookolie bij en je bent klaar. Of serveer er een mooi stukje kabeljauw uit de oven bij. Wij aten er gegrilde garnalen van de BBQ bij. Als je wat rijst overhoudt, kun je het restje de volgende dag ook in een salade verwerken.
Recept Arroz de tomate
Dit heb je nodig voor 2 pers:
- 150 gram Agulha rijst of zilvervliesrijst
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 200 gram rijpe cherrytomaatjes (gehalveerd)
- 4 dl kippenbouillon
- 1 tl chilivlokken
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 handje platte peterselie (klein gesneden)
- 1 laurierblad
- Olijfolie
- Zout (naar smaak)

Bereidingswijze
Het is eenvoudig om te maken. Je kunt het ook al vooraf bereiden en dan met een klein beetje extra bouillon in de magnetron opwarmen. De maateenheden van de ingrediënten komen niet heel nauw. Kook lekker op je gevoel. En geniet van de zon op je bordje!!
- Verwarm wat olijfolie (niet te zuinig ) op middelmatige warmte in een koekenpan waar je ook een (glazen) deksel voor hebt.
- Bak de knoflook en de gesnipperde ui aan tot de ui glazig is. Let er op dat de knoflook niet bruin kleurt. Dan smaakt het een beetje bitter.
- Voeg nu de halve cherrytomaatjes toe. Roer door de knoflook en ui. Doe de chillivlokken en een beetje zout in de pan. De kippenbouillon is waarschijnlijk ook gezouten. Dus gebruik nu niet te veel zout.
- Alles door elkaar roeren en dan een minuutje of 3 tot 5 op lage warmte koken met het (glazen) deksel op de pan. De tomaatjes moeten lekker zacht worden.
- Voeg dan de rijst toe. Die roer je ook goed door de pan. Je zorgt er zo voor dat alle rijstkorrels een beetje bedekt worden met ui-knoflook-tomatenmengsel. Doe dit ongeveer een minuut of 2.

- Nu voeg je de kippenbouillon en het laurierblad bij de rijst. Deksel doe je weer op de pan. En de warmte omhoog.

- Breng aan de kook. Zodra het kookt zet je de warmte heel laag. Je laat dit net zo lang koken als op de verpakking van de rijst beschreven staat.

- Zie je een paar minuten voor het einde van de kooktijd dat er nog veel bouillon is? Doe dan de deksel van de pan en laat de bouillon verdampen.

Zodra de rijst alle bouillon heeft opgenomen is het klaar. In een kom of op een schaal scheppen, peterselie erover strooien en está feito! Klaar is Kees of João in dit geval😊

Bom proveito!
