De VS hebben hun broodje hamburger. Duitsland een broodje Curryworst. Nederland heeft het broodje frikandel of kroket. En in Portugal hebben ze Bifana en Prego. Een lekkere en makkelijke snack van Chefe Sergio. Maak het op de BBQ, in de grillpan of koekenpan.
Zin in een lekkere snelle hap? Dan zit je in Portugal goed met Bifana en Prego. Makkelijker en lekkerder wordt het bijna niet. Je vindt deze broodjes door heel Portugal. Van noord tot zuid. Van Porto tot Faro.
Alentejo varkens
Naast de voorliefde voor vis, zijn Portugezen ook gek op varkensvlees. Waar de bifana van gemaakt wordt. En daar waar ik zelf in Nederland niet zo gek ben op varkensvlees, kan ik het mij in Portugal heel goed voorstellen. Met de Porco Alentejano die ze daar laten opgroeien: de zwarte iberische varkens. Dit ras stamt af van een wild varken dat aanvankelijk leefde aan weerszijden van de Middellandse Zee.
Het varken bezit de eigenschap dat het vet op kan slaan in het spierweefsel. Dat zorgt voor een bijzonder fijn gemarmerd, mals en smaakvol vlees en aroma.
Helaas heb ik zelf in Nederland nog geen slager gevonden die dit vlees levert. Eén van de vele goede redenen voor mij om naar Portugal te verhuizen😊.
Als alternatief kun je kiezen voor Iberico (vlees van het spaanse Iberico varken) of dichter bij huis Livar (Limburgs varken). We hebben een goede vakslager bij ons in de buurt. Die verkopen ook Iberico vlees. Dus ik vroeg om een paar Iberico schnitzels. De slager keek me wat meewarig aan en zei toen dat dat niet gegeten wordt. “Nou mevrouw, wel in Portugal zei ik”. Vond ze te ver weg 🙃. Dus toen maar vlees van varken uit mijn geboortestreek gekocht.
Talho do Alentejo: lekker rundvlees
Ieder Algarviaans dorpje heeft wel één of meer slagers (Talho). Maar als je echt super rundvlees zoekt, ga je op zoek naar de Talho do Alentejo. Daar verkopen ze o.a. vlees van runderen uit de Alentejo (provincie boven de Algarve). In Nederland heb ik geen rundvlees uit de Alentejo gevonden. Maar eerlijk is eerlijk: Er wordt hier heel goed rundvlees verkocht. Ik koos een mooi stukje bavette voor het broodje Prego. Maar een rib-eye kan ook prima.
Recept: Bifana no pão
Dit heb je nodig voor 2 pers:
- 300 gr dun gesneden varkenslapjes (bifanas)
probeer lapjes van 0,3 com dik te (laten) snijden - Sap van 1 citroen
- 4 teentjes knoflook
- 2 blaadjes laurier
- ½ el milde paprikapoeder (colorau)
- Zout & witte peper
- 100 ml droge witte wijn
- 100 ml water
- Olie en boter om in te bakken
- Broodje (ik koos voor een ciabatta)
- Mosterd naar smaak
Bereidingswijze
- ⏲️ +/- 15 min + 2 uur marineren
- Leg het vlees in een glazen schaal.
- Bestrooi met paprikapoeder, zout en peper.
- Snij de knoflook in schijfjes en leg deze ook bij het vlees.
- Leg de laurierblaadjes op het vlees en voeg het citroensap toe.
- Giet de wijn erbij en voeg zoveel water toe dat de lapjes net onder staan.
- Meng het vlees goed in de marinade.
- Laat het vervolgens minstens 2 uur intrekken.
- Smelt wat boter en olijfolie in een koekenpan.
- Neem de lapjes vlees uit de marinade en schroei ze snel, op hoog vuur, aan beide kanten dicht.
- Voeg dan de marinade toe.
- Laat het vlees hierin een paar minuten garen. Hoe dunner de bifana, hoe sneller klaar.
- Leg het vlees op een voorverwarmd bordje en dek af met aluminiumfolie.
- Kook de saus nog een beetje verder in. Giet de saus over het vlees en serveer met een broodje.
- Voor de liefhebber doe je er wat mosterd bij.

Recept: Prego no pão
Dit heb je nodig voor 2 pers:
- 4 plakken bavette of rib-eye van een 1/2 cm dik
- 1 ui, in ringen
- 1 tomaat, in plakken
- 2 stevige broodjes, type Ciabatta
- Voor de marinade:
- 1 el piri-piri saus (of tabasco)
- 2 el tomaten puree
- 2 el citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 2 el olijfolie
- Zout (naar smaak)
- Voor de chiliboter:
- 100 gram roomboter
- 1 teentje knoflook, geperst of geraspt
- 1 chili peper heel fijn gesneden
Bereidingswijze
- ⏲️+/- 15 min + minimaal 2 uur marineren
- Het vlees kan op de BBQ of in de grillpan of koekenpan.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade (behalve het laurierblad) in de blender tot een saus.
- Sla eventueel het vlees nog wat platter met een vleeshamer of de onderkant van een pan.
- Leg het vlees in de marinade.
- Voeg nu het laurierblad toe en laat dit in de koelkast minimaal 2 uur marineren. Kan tot 24 uur blijven staan.
- Hoe langer, hoe meer het vlees de smaak van de marinade overneemt.

- Haal de boter en het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Als de boter op kamertemperatuur is meng je deze met de andere ingrediënten. Moeilijker kan ik het niet maken😉
- Steek je BBQ aan en laat de temperatuur oplopen tot 220-250°C.
- Of gebruik een grillpan of koekepan.
- Snijd de broodjes doormidden en besmeer met een flinke laag chiliboter.
- Op de BBQ:
- Als de BBQ op temperatuur is leg je het vlees erop.
- Sluit de deksel en wacht ongeveer 1 a 2 minuten. Niet te lang anders gaart het vlees te ver door.
- Draai na een minuut de lapjes om en wacht nog 1 minuutje en haal ze dan van de BBQ en wikkel ze in aluminiumfolie voor zo’n 5 minuten. De dikte van het vlees bepaalt hoe lang je het vlees op de BBQ moet houden.
- Als je het vlees van BBQ haalt leg je de broodjes met de chiliboterkant even op het grillrooster.
- Blijf hier bij staan want door de smeltende boter ontstaan er vlammen. Haal de broodjes van de BBQ en leg ze op 2 bordjes.
- Leg de lapjes vlees op de broodjes.
- Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
- Bovenkant van het broodje erop en klaar!
- In de grillpan:
- Verhit de grillpan op hoog vuur.
- Bak het vlees op hoog vuur 1 a 2 minuten aan beide kanten.
- Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie, hier nog zo’n 5 minuten rusten.
- Als je het vlees uit de pan haalt, leg je de broodjes met de chiliboterkant heel even in de grillpan.
- Haal de broodjes uit de pan.
- Leg de lapjes vlees op de broodjes.
- Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
- Bovenkant van het broodje erop en klaar!!
- In de koekenpan:
- Smelt wat boter en olijfolie in een koekenpan en zet het vuur hoog.
- Bak het vlees op hoog vuur 1 a 2 minuten aan beide kanten.
- Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie, hier nog zo’n 5 minuten rusten.
- Als je het vlees uit de pan haalt, leg je de broodjes met de chiliboterkant heel even in de koekenpan.
- Haal de broodjes uit de pan.
- Leg de lapjes vlees op de broodjes.
- Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
- Bovenkant van het broodje erop en klaar!


Drink er een lekker biertje bij 🍺
Bom proveito!