• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: Bifana & Prego

3 april 2020

De VS hebben hun broodje hamburger. Duitsland een broodje Curryworst. Nederland heeft het broodje frikandel of kroket. En in Portugal hebben ze Bifana en Prego. Een lekkere en makkelijke snack van Chefe Sergio. Maak het op de BBQ, in de grillpan of koekenpan.

Zin in een lekkere snelle hap? Dan zit je in Portugal goed met Bifana en Prego. Makkelijker en lekkerder wordt het bijna niet. Je vindt deze broodjes door heel Portugal. Van noord tot zuid. Van Porto tot Faro.

Alentejo varkens

Naast de voorliefde voor vis, zijn Portugezen ook gek op varkensvlees. Waar de bifana van gemaakt wordt. En daar waar ik zelf in Nederland niet zo gek ben op varkensvlees, kan ik het mij in Portugal heel goed voorstellen. Met de Porco Alentejano die ze daar laten opgroeien: de zwarte iberische varkens. Dit ras stamt af van een wild varken dat aanvankelijk leefde aan weerszijden van de Middellandse Zee.

Het varken bezit de eigenschap dat het vet op kan slaan in het spierweefsel. Dat zorgt voor een bijzonder fijn gemarmerd, mals en smaakvol vlees en aroma.

Helaas heb ik zelf in Nederland nog geen slager gevonden die dit vlees levert. Eén van de vele goede redenen voor mij om naar Portugal te verhuizen😊.

Als alternatief kun je kiezen voor Iberico (vlees van het spaanse Iberico varken) of dichter bij huis Livar (Limburgs varken). We hebben een goede vakslager bij ons in de buurt. Die verkopen ook Iberico vlees. Dus ik vroeg om een paar Iberico schnitzels. De slager keek me wat meewarig aan en zei toen dat dat niet gegeten wordt. “Nou mevrouw, wel in Portugal zei ik”. Vond ze te ver weg 🙃. Dus toen maar vlees van varken uit mijn geboortestreek gekocht.

Talho do Alentejo: lekker rundvlees

Ieder Algarviaans dorpje heeft wel één of meer slagers (Talho). Maar als je echt super rundvlees zoekt, ga je op zoek naar de Talho do Alentejo. Daar verkopen ze o.a. vlees van runderen uit de Alentejo (provincie boven de Algarve). In Nederland heb ik geen rundvlees uit de Alentejo gevonden. Maar eerlijk is eerlijk: Er wordt hier heel goed rundvlees verkocht. Ik koos een mooi stukje bavette voor het broodje Prego. Maar een rib-eye kan ook prima.

Recept: Bifana no pão

Dit heb je nodig voor 2 pers:

  • 300 gr dun gesneden varkenslapjes (bifanas)
    probeer lapjes van 0,3 com dik te (laten) snijden
  • Sap van 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • ½ el milde paprikapoeder (colorau)
  • Zout & witte peper
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml water
  • Olie en boter om in te bakken
  • Broodje (ik koos voor een ciabatta)
  • Mosterd naar smaak

Bereidingswijze

  • ⏲️ +/- 15 min + 2 uur marineren
  • Leg het vlees in een glazen schaal.
  • Bestrooi met paprikapoeder, zout en peper.
  • Snij de knoflook in schijfjes en leg deze ook bij het vlees.
  • Leg de laurierblaadjes op het vlees en voeg het citroensap toe.
  • Giet de wijn erbij en voeg zoveel water toe dat de lapjes net onder staan.
  • Meng het vlees goed in de marinade.
  • Laat het vervolgens minstens 2 uur intrekken.

  • Smelt wat boter en olijfolie in een koekenpan.
  • Neem de lapjes vlees uit de marinade en schroei ze snel, op hoog vuur, aan beide kanten dicht.
  • Voeg dan de marinade toe.
  • Laat het vlees hierin een paar minuten garen. Hoe dunner de bifana, hoe sneller klaar.
  • Leg het vlees op een voorverwarmd bordje en dek af met aluminiumfolie.
  • Kook de saus nog een beetje verder in. Giet de saus over het vlees en serveer met een broodje.
  • Voor de liefhebber doe je er wat mosterd bij.
bifana
Bifana no pão

Recept: Prego no pão

Dit heb je nodig voor 2 pers:

  • 4 plakken bavette of rib-eye van een 1/2 cm dik
  • 1 ui, in ringen
  • 1 tomaat, in plakken
  • 2 stevige broodjes, type Ciabatta
  • Voor de marinade:
    • 1 el piri-piri saus (of tabasco)
    • 2 el tomaten puree
    • 2 el citroensap
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 laurierblad
    • 2 el olijfolie
    • Zout (naar smaak)
  • Voor de chiliboter:
    • 100 gram roomboter
    • 1 teentje knoflook, geperst of geraspt
    • 1 chili peper heel fijn gesneden

Bereidingswijze

  • ⏲️+/- 15 min + minimaal 2 uur marineren
  • Het vlees kan op de BBQ of in de grillpan of koekenpan.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade (behalve het laurierblad) in de blender tot een saus.
  • Sla eventueel het vlees nog wat platter met een vleeshamer of de onderkant van een pan.
  • Leg het vlees in de marinade.
  • Voeg nu het laurierblad toe en laat dit in de koelkast minimaal 2 uur marineren. Kan tot 24 uur blijven staan.  
  • Hoe langer, hoe meer het vlees de smaak van de marinade overneemt.
prego marinade
  • Haal de boter en het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Als de boter op kamertemperatuur is meng je deze met de andere ingrediënten. Moeilijker kan ik het niet maken😉
  • Steek je BBQ aan en laat de temperatuur oplopen tot 220-250°C.
  • Of gebruik een grillpan of koekepan.
  • Snijd de broodjes doormidden en besmeer met een flinke laag chiliboter.

  • Op de BBQ:
  • Als de BBQ op temperatuur is leg je het vlees erop.
  • Sluit de deksel en wacht ongeveer 1 a 2 minuten. Niet te lang anders gaart het vlees te ver door.
  • Draai na een minuut de lapjes om en wacht nog 1 minuutje en haal ze dan van de BBQ en wikkel ze in aluminiumfolie voor zo’n 5 minuten. De dikte van het vlees bepaalt hoe lang je het vlees op de BBQ moet houden.
  • Als je het vlees van BBQ haalt leg je de broodjes met de chiliboterkant even op het grillrooster.
  • Blijf hier bij staan want door de smeltende boter ontstaan er vlammen. Haal de broodjes van de BBQ en leg ze op 2 bordjes.
  • Leg de lapjes vlees op de broodjes.
  • Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
  • Bovenkant van het broodje erop en klaar!
  • In de grillpan:
  • Verhit de grillpan op hoog vuur.
  • Bak het vlees op hoog vuur 1 a 2 minuten aan beide kanten.
  • Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie, hier nog zo’n 5 minuten rusten. 
  • Als je het vlees uit de pan haalt, leg je de broodjes met de chiliboterkant heel even in de grillpan.
  • Haal de broodjes uit de pan.
  • Leg de lapjes vlees op de broodjes.
  • Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
  • Bovenkant van het broodje erop en klaar!!
  • In de koekenpan:
  • Smelt wat boter en olijfolie in een koekenpan en zet het vuur hoog.
  • Bak het vlees op hoog vuur 1 a 2 minuten aan beide kanten.
  • Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie, hier nog zo’n 5 minuten rusten. 
  • Als je het vlees uit de pan haalt, leg je de broodjes met de chiliboterkant heel even in de koekenpan.
  • Haal de broodjes uit de pan.
  • Leg de lapjes vlees op de broodjes.
  • Leg er een plak tomaat op en wat uienringen.
  • Bovenkant van het broodje erop en klaar!
prego
Prego no pão
prego

Drink er een lekker biertje bij 🍺
Bom proveito!

alentejobavettebifanaporco pretopregoreceptribeye
Deel

Eten en drinken  / Portugal  / Tips

Serge Houtman

Ook leuk om te lezen

Recept: Caracois
17 september 2021
Recept: Nêspera chutney en Nêspera likeur
17 juni 2021
Recept: Bolinhos de Alfarroba
18 december 2020
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
    • Gastblog: Festa de Natal
    • December rain
    • Gastblog: Multitasken
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (49)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (6)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
      13 januari 2023
    • Gastblog: Festa de Natal
      26 december 2022
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2021

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}