Belangrijke ingrediënten van de eetcultuur in de Algarve komen uit de zee: vis en zeevruchten. Voordat we losgaan met Cataplana’s, Polvo en Marisco’s eerst aandacht voor Atum, oftewel Tonijn. Een lekkere tonijnsteak à Algarvia: Bife de atum ceboloda.
Tonijnvisserij in Oost-Algarve
Het gebied in de Oost-Algarve heeft een lange en rijke historie in de traditionele tonijnvisserij. Overal zie je daar aan de kust nog de geschiedenis van terug.
Zoals op Praia de Barril. De gebouwen met strandrestaurants waren vroeger vissershuisjes voor zo’n 80 vissers met gezinnen in het tonijnseizoen. In het restaurant Museu do Atum hangt de geschiedenis van de tonijnvangst op de muren. De vele ankers op het strand van Praia de Barril werden gebruikt om de netten mee vast te zetten. Het treintje zorgde voor al het vervoer naar en van het strand.


In Tavira bij Quatro Aguas werd door de toenmalige werkgever zelfs een heel dorp met alle voorzieningen gebouwd speciaal voor de tonijnvangst. Later is dit dorp in traditionele stijl omgebouwd tot Hotel Vila Galé Albacora met tonijnmuseum.

Tonijnvisserij nu
In de jaren 70 liep de visstand enorm terug en raakt de tonijnvisserij compleet in verval. Pas vanaf de jaren 90 wordt het weer opgepakt. Maar nu door voornamelijk Spaanse, Russische en Japanse bedrijven op grote schepen met zeer moderne technieken verder uit de kust.
Tonijn wordt vanwege deze historie veel gebruikt in de Portugese keuken. Vers of ingeblikt. Wij gaan in dit recept voor de verse tonijn.
Recept: Atum de cebolada
Tonijnsteak à Algarvia
Dit heb je nodig:
- Verse tonijnsteaks
- Peper en zout
- Citroensap
- Olijfolie
- Scheutje azijn
- 3 uien
- 3 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblaadje
- 1 takje peterselie
- 250 ml witte wijn
- Aardappels
Bereidingswijze:
- Doe wat citroensap, peper en zout op de verse tonijnsteaks en laat minimaal een uur marineren.
- Kook de aardappelen met de schil.
- Snij de ui in dunne reepjes.
- Pel de verse tomaten of gebruik een blikje gepelde tomaten.
- Bak de gemarineerde tonijnsteaks kort in een wat diepere koekenpan met olijfolie. Haal de steaks daarna uit de pan.
- Voeg dan het volgende toe aan het bakvet toe:
- Laurierblaadje
- Gesneden uien
- Gepelde tomaten
- Knoflook
- Laat het een beetje bruin worden en voeg dan de wijn toe
- Doe de tonijnsteak weer in de pan en kook ongeveer 3 minuten.
- Haal ze uit de pan en strooi er nog wat gehakte peterselie over.
- Voeg een beetje azijn toe.
- En serveer de gekookte aardappelen erbij.

Bom proveito!