• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: Bife de Atum de cebolada

4 september 2019

Belangrijke ingrediënten van de eetcultuur in de Algarve komen uit de zee: vis en zeevruchten. Voordat we losgaan met Cataplana’s, Polvo en Marisco’s eerst aandacht voor Atum, oftewel Tonijn. Een lekkere tonijnsteak à Algarvia: Bife de atum ceboloda.

Tonijnvisserij in Oost-Algarve

Het gebied in de Oost-Algarve heeft een lange en rijke historie in de traditionele tonijnvisserij. Overal zie je daar aan de kust nog de geschiedenis van terug.

Zoals op Praia de Barril. De gebouwen met strandrestaurants waren vroeger vissershuisjes voor zo’n 80 vissers met gezinnen in het tonijnseizoen. In het restaurant Museu do Atum hangt de geschiedenis van de tonijnvangst op de muren. De vele ankers op het strand van Praia de Barril werden gebruikt om de netten mee vast te zetten. Het treintje zorgde voor al het vervoer naar en van het strand.

praia de barril gebouw
Oude vissershuisjes voor de tonijnvangst in Praia de Barril
Ankers van de tonijnvangst op Praia de Barril

In Tavira bij Quatro Aguas werd door de toenmalige werkgever zelfs een heel dorp met alle voorzieningen gebouwd speciaal voor de tonijnvangst. Later is dit dorp in traditionele stijl omgebouwd tot Hotel Vila Galé Albacora met tonijnmuseum.

Het oude dorp voor de tonijnvangst in Tavira, nu Hotel Vila Gale Albacora

Tonijnvisserij nu

In de jaren 70 liep de visstand enorm terug en raakt de tonijnvisserij compleet in verval. Pas vanaf de jaren 90 wordt het weer opgepakt. Maar nu door voornamelijk Spaanse, Russische en Japanse bedrijven op grote schepen met zeer moderne technieken verder uit de kust.

Tonijn wordt vanwege deze historie veel gebruikt in de Portugese keuken. Vers of ingeblikt. Wij gaan in dit recept voor de verse tonijn.

Recept: Atum de cebolada

Tonijnsteak à Algarvia

Dit heb je nodig:

  • Verse tonijnsteaks
  • Peper en zout
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Scheutje azijn
  • 3 uien
  • 3 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje peterselie
  • 250 ml witte wijn
  • Aardappels

Bereidingswijze:

  • Doe wat citroensap, peper en zout op de verse tonijnsteaks en laat minimaal een uur marineren.
  • Kook de aardappelen met de schil.
  • Snij de ui in dunne reepjes.
  • Pel de verse tomaten of gebruik een blikje gepelde tomaten.
  • Bak de gemarineerde tonijnsteaks kort in een wat diepere koekenpan met olijfolie. Haal de steaks daarna uit de pan.
  • Voeg dan het volgende toe aan het bakvet toe:
    • Laurierblaadje
    • Gesneden uien
    • Gepelde tomaten
    • Knoflook
  • Laat het een beetje bruin worden en voeg dan de wijn toe
  • Doe de tonijnsteak weer in de pan en kook ongeveer 3 minuten.
  • Haal ze uit de pan en strooi er nog wat gehakte peterselie over.
  • Voeg een beetje azijn toe.
  • En serveer de gekookte aardappelen erbij.
bife de atum op bord

Bom proveito!

algarveatumbife de atumrecepttipstonijn
Deel

Eten en drinken  / Oost-Algarve  / Portugal  / Tips

Astrid en Serge

Ook leuk om te lezen

Gastblog: Festas de verão
22 augustus 2022
Gastblog: wandelen en klimmen op de kliffen in West-Algarve
2 november 2021
Gastblog: Vila Real de Santo António
27 september 2021
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
    • Gastblog: Mooi voorkantje
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (52)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (4)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
    • Gastblog: Mooi voorkantje
      27 februari 2023
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
      11 februari 2023
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2023

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}