De zoete recepten met Alfarroba in Portugal zijn eindeloos. Een snel, simpel en lekker recept voor de zoete trek zijn Bolinhos de Alfarroba. Ik deel 2 varianten met de ingrediënten uit de Algarve.
Bolos, bolinhos
Taart of gebak wordt vaak ‘bolo’ genoemd in Portugal. En ‘bolinhos’ ga je meer de kant op van muffins, cupcakes, cake, kleine gebakjes of koek. Het recept van vandaag kun je het beste vergelijken met muffins. Heerlijk zoet en smeuïg. Ik heb 2 soorten gemaakt:
- Met alfarroba en kokos
De Portugezen zijn dol op kokos. Ik trouwens ook 😉 - Met alfarroba, vijgen en amandelen
De Algarve staat vol met deze 3 ingrediënten.
En dan bepaal je na het bakken zelf of je ze in grote of kleine stukken snijdt 😉
Recept: Bolinhos de Alfarroba e Coco
Dit heb je nodig:
- Cakevorm
- 6 eieren
- 200 gram poedersuiker
- 100 gram gesmolten boter
- 200 gram carobepoeder
- 150 ml kokosmelk
- 50 gram kokosrasp
- 2 eetlepels cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- Extra kokosrasp om te bestrooien
- Evt. extra poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze
- ⏲️+/- 15 min voorbereiden, 30 min in de oven (180°)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop in een kom de eieren goed met de poedersuiker.
- Voeg de carobe, kokosrasp, de cacao en het bakpoeder toe in een andere kom en meng met elkaar.
- Voeg dit mengsel toe aan de eieren en suiker. Blijf kloppen.
- Voeg kokosmelk toe en klop nog even door.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Voeg als laatste de gesmolten boter toe in de kom. Goed mengen met een spatel.
- Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
- Giet het deeg in de vorm.
- Bak ongeveer 30 minuten op 180° en check met een prikker of de cake gaar is. Het moet stevig zijn, maar nog wel smeuïg.
- Laat het afkoelen. Snijd de cake in vierkanten. Of cakeplakjes. Net wat je wilt.
- Bestrooi de stukjes met kokosrasp en wat poedersuiker.

Recept: Bolinhos de Alfarroba, Figo e Amendão
Dit heb je nodig:
- Cakevorm
- 6 eieren
- 200 gram poedersuiker
- 100 gram gesmolten boter
- 200 gram carobepoeder
- 150 ml kokosmelk
- 50 gram gemalen gedroogde vijgen
- 75 gram gemalen amandelen
- 2 eetlepels cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- Evt poedersuiker of kokosrasp om te bestrooien

Bereidingswijze
- ⏲️+/- 15 min voorbereiden, 30 min in de oven (180°)
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop in een kom de eieren goed met de poedersuiker.
- Voeg de carobe, de cacao en het bakpoeder in een andere kom en meng ze met elkaar.
- Voeg dit mengsel toe aan de eieren en suiker. Blijf kloppen.
- Voeg kokosmelk toe en klop nog even door.
- Maal de amandelen en daarna de vijgen in een foodprocessor of hakmolentje. Voeg de gemalen amandelen en vijgen daarna toe aan de kom en meng met een spatel.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Voeg als laatste de gesmolten boter toe in de kom. Goed mengen met een spatel.
- Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier.
- Giet het deeg in de vorm.
- Bak ongeveer 30 minuten op 180° en check met een prikker of de cake gaar is. Het moet stevig zijn, maar nog wel smeuïg.
- Laat afkoelen. Snijd de cake in vierkanten. Of cakeplakjes. Net wat je wilt.
- Bestrooi de stukjes eventueel met kokosrasp en/of poedersuiker.
Geniet ervan!
