• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: Caracois

17 september 2021

Toen we de eerste keer in de Oost-Algarve gingen kijken of we hier zouden willen wonen en een kleinschalig vakantieverblijf kunnen verwezenlijken, zagen we overal bordjes met de tekst “Há Caracois”. Ik had geen idee wat dit betekende maar vond het heel vriendelijk klinken. Alsof ze je vriendelijk groeten😊

ha caracois

Na een bordje of 60 te hebben gezien, wilde ik wel eens weten wat het betekende. Er bleek “Hier zijn slakken” te staan. Ok. Dat klinkt meteen ietsje minder vriendelijk. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Uiteindelijk heeft het nog bijna 3 jaar en een tripje of 12 geduurd voordat we de stoute schoenen aantrokken en een portie slakken bestelden.

Ik heb wel vaker escargots gegeven en vind dat lekker. Maar toch is er ergens een weerstand bij het idee dat je van die slijmerige slakken in je mond stopt. Als je je over die gedachte heen zet dan eet je gewoon iets lekkers. Helemaal niet slijmerig. De Portugezen zijn er dol op. Het is ook heel makkelijk om zelf klaar te maken.

Geschiedenis van het eten van slakken.

Het eten van slakken in Portugal is begonnen in de Alentejo, de provincie direct boven de Algarve. Daar wordt het zomers heel erg warm met tegelijkertijd een hoge vochtigheidsgraad. Ideaal voor slakken om in te leven en zich voort te planten. Ook in de Algarve groeien ze goed! Ooit is er een Portugees geweest, die heeft bedacht dat deze bijzondere wezentjes ook opgegeten kunnen worden. En nu is het een echt volksgerecht. Ze zijn in ieder geval niet moeilijk te vangen. Ze lopen of kruipen niet heel hard weg als je ze wilt vangen😉

Seizoensgerecht

Het slakkenseizoen start officieel op 1 mei op de dag van de Arbeider, een feestdag in Portugal. Zij hebben de dag van de arbeider, terwijl de rest van de wereld de dag van de arbeid heeft. Het seizoen loopt t/m de zomer. Dus is nu op z’n eind.

Recept: Caracois

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo (wijngaard) slakken
  • 60 ml witte wijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Droge of verse oregano (naar smaak)
  • (Zee)zout en zwarte peper (naar smaak)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, heel klein gesneden
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel Piri-Piri saus of Tabasco saus
caracois ingredienten

Bereidingswijze

  • ⏲️+/- 45 minuten
  • Koop je de slakken ingevroren? Dan zijn ze meestal al schoongemaakt. Caracois in NL verkrijgbaar.
  • Koop je ze net zoals de meeste Portugezen vers op de markt, langs de kant van de weg of pluk je ze zelf van de straat? Dan staat je nog een klusje te wachten. Om al het slijm en viezigheid te verwijderen vul je een bak met water, zout en azijn. Daar gooi je de slakken in. Dit laat je even staan. Als het water troebel is, gooi je het water weg en herhaal je het vullen van de bak met water, zout, azijn en de slakken totdat het water helder blijft.
  • In een diepe grote pan verwarm je de olijfolie. Daarin bak (sauteer) je op een middelmatig vuur de gesnipperde ui, de knoflook met de laurier blaadjes en de Piri-Piri (of Tabasco) saus totdat de ui en knoflook goudkleurig zijn.
  • Voeg nu de wijn toe en vervolgens de slakken.
  • Voeg nu zoveel water toe zodat de slakken net onder water staan en strooi je daarna wat zout erover.
  • Als je bevroren slakken gebruikt, kan je het water waarin ze verpakt zijn gebruiken.
  • Breng aan de kook. En laat dit een minuutje of 20 – 30 op een laag pitje koken.
caracois koken
  • Haal de slakken uit de pan met een schuimspaan.
  • Voeg zwarte peper toe en serveer met stukjes brood veel servetten en prikkers om de caracois eruit te wippen. De Portugezen zuigen de slakken uit de huisjes.
  • Het kookwater kan je nog licht inkoken en serveren bij de slakken. Heerlijk om de saus met wat brood op te deppen.

We drinken er een lekker koud biertje bij.

caracois gerecht

Celebra a vida!

Meer Portugese recepten op deze website:

  • Nêspera chutney en likeur
  • Cataplana kip, garnalen en mosselen
  • Arroz de pato
caracoisreceptslakkentips
Deel

Eten en drinken

Serge Houtman

Ook leuk om te lezen

Gastblog: wandelen en klimmen op de kliffen in West-Algarve
2 november 2021
Gastblog: Vila Real de Santo António
27 september 2021
Recept: Nêspera chutney en Nêspera likeur
17 juni 2021
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
    • Gastblog: Festa de Natal
    • December rain
    • Gastblog: Multitasken
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (49)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (6)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
      13 januari 2023
    • Gastblog: Festa de Natal
      26 december 2022
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2021

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}