Toen we de eerste keer in de Oost-Algarve gingen kijken of we hier zouden willen wonen en een kleinschalig vakantieverblijf kunnen verwezenlijken, zagen we overal bordjes met de tekst “Há Caracois”. Ik had geen idee wat dit betekende maar vond het heel vriendelijk klinken. Alsof ze je vriendelijk groeten😊

Na een bordje of 60 te hebben gezien, wilde ik wel eens weten wat het betekende. Er bleek “Hier zijn slakken” te staan. Ok. Dat klinkt meteen ietsje minder vriendelijk. Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Uiteindelijk heeft het nog bijna 3 jaar en een tripje of 12 geduurd voordat we de stoute schoenen aantrokken en een portie slakken bestelden.
Ik heb wel vaker escargots gegeven en vind dat lekker. Maar toch is er ergens een weerstand bij het idee dat je van die slijmerige slakken in je mond stopt. Als je je over die gedachte heen zet dan eet je gewoon iets lekkers. Helemaal niet slijmerig. De Portugezen zijn er dol op. Het is ook heel makkelijk om zelf klaar te maken.
Geschiedenis van het eten van slakken.
Het eten van slakken in Portugal is begonnen in de Alentejo, de provincie direct boven de Algarve. Daar wordt het zomers heel erg warm met tegelijkertijd een hoge vochtigheidsgraad. Ideaal voor slakken om in te leven en zich voort te planten. Ook in de Algarve groeien ze goed! Ooit is er een Portugees geweest, die heeft bedacht dat deze bijzondere wezentjes ook opgegeten kunnen worden. En nu is het een echt volksgerecht. Ze zijn in ieder geval niet moeilijk te vangen. Ze lopen of kruipen niet heel hard weg als je ze wilt vangen😉
Seizoensgerecht
Het slakkenseizoen start officieel op 1 mei op de dag van de Arbeider, een feestdag in Portugal. Zij hebben de dag van de arbeider, terwijl de rest van de wereld de dag van de arbeid heeft. Het seizoen loopt t/m de zomer. Dus is nu op z’n eind.
Recept: Caracois
Dit heb je nodig:
- 1 kilo (wijngaard) slakken
- 60 ml witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- Droge of verse oregano (naar smaak)
- (Zee)zout en zwarte peper (naar smaak)
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, heel klein gesneden
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel Piri-Piri saus of Tabasco saus

Bereidingswijze
- ⏲️+/- 45 minuten
- Koop je de slakken ingevroren? Dan zijn ze meestal al schoongemaakt. Caracois in NL verkrijgbaar.
- Koop je ze net zoals de meeste Portugezen vers op de markt, langs de kant van de weg of pluk je ze zelf van de straat? Dan staat je nog een klusje te wachten. Om al het slijm en viezigheid te verwijderen vul je een bak met water, zout en azijn. Daar gooi je de slakken in. Dit laat je even staan. Als het water troebel is, gooi je het water weg en herhaal je het vullen van de bak met water, zout, azijn en de slakken totdat het water helder blijft.
- In een diepe grote pan verwarm je de olijfolie. Daarin bak (sauteer) je op een middelmatig vuur de gesnipperde ui, de knoflook met de laurier blaadjes en de Piri-Piri (of Tabasco) saus totdat de ui en knoflook goudkleurig zijn.
- Voeg nu de wijn toe en vervolgens de slakken.
- Voeg nu zoveel water toe zodat de slakken net onder water staan en strooi je daarna wat zout erover.
- Als je bevroren slakken gebruikt, kan je het water waarin ze verpakt zijn gebruiken.
- Breng aan de kook. En laat dit een minuutje of 20 – 30 op een laag pitje koken.

- Haal de slakken uit de pan met een schuimspaan.
- Voeg zwarte peper toe en serveer met stukjes brood veel servetten en prikkers om de caracois eruit te wippen. De Portugezen zuigen de slakken uit de huisjes.
- Het kookwater kan je nog licht inkoken en serveren bij de slakken. Heerlijk om de saus met wat brood op te deppen.
We drinken er een lekker koud biertje bij.

Celebra a vida!