Heb je het over eten in de Algarve dan kun je niet om de Cataplana heen. Cataplana is een koperen kookpan waarin een gelijknamig gerecht klaargemaakt wordt. Chefe Sergio geeft je zijn recept: Cataplana met kip, garnalen, mosselen en rijst.
Cataplana: koperen pan
Overal in de Algarve zie je winkels waar je deze koperen pan kunt kopen. En ieder Algarviaans gezin heeft er één in huis. Bij een goede (online) kookwinkel kun je deze pan ook buiten Portugal kopen. Omdat koper niet werkt op inductie of elektrische kookplaat, zijn er tegenwoordig ook cataplana’s van rvs.

Geen cataplana in huis? En wil je er ook geen aanschaffen? Dan kun je het gerecht ook maken in een mosselpan. Maar zeg dit niet tegen een Portugees🤐😊
Er zijn heel veel versies van Cataplana-gerechten. Iedere kok heeft zo z’n eigen recept. Je hebt Cataplana’s met vis, schaal-en schelpdieren maar ook vlees en gevogelte. Dus hier geldt: experimenteer er vrolijk op los. Dit is mijn versie:
Recept: Cataplana met kip, garnalen en mosselen
Dit heb je nodig voor 4-6 pers:
- Cataplana pan
- 500 gram Agulha rijst of andere rijst naar keuze
- 1 pot geroosterde paprika’s, in stukken gesneden
- 2 chouriço worsten, in blokjes van ca 1 cm gesneden
- 6 kippendijfilets in niet te grote blokjes/reepjes gesneden
- 4 grote uien, grof gesneden
- 2 winterwortels, grof gesneden
- 4 tenen knoflook, grof gesneden
- 1kg mosselen, goed spoelen om het zand eruit te halen.
- 500gr ongekookte grote garnalen, afgespoeld en gedroogd
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 1 laurierblad
- Piri-piri saus
- 1 volle theelepel gerookt paprikapoeder
- zwarte peper en zeezout
- 1 pot geroosterde paprika’s, in stukken gesneden
- grof gehakte koriander of peterselie
Bereidingswijze
- Verhit de onderste helft van de Cataplana pan, schenk er wat olijfolie in en bak de stukken chorizo uit. Schep met een schuimspaan de chorizo op een bord.
- Doe de kippendij-stukjes in de pan. Bak deze rondom aan en schep ook op een bord.
- Zet bij het uitscheppen van de chorizo en de kip het vuur onder de pan uit. Zo voorkom je dat de olie verbrandt.
- Zet het vuur weer hoog en doe als volgt alles in de pan:
- Uien en wortel eerst bakken. Knoflook erbij.
Let op dat dit niet verbrandt. - Vervolgens de kip en chorizo terug in de pan.
- Dan de mosselen en garnalen.
- Giet de blikken tomatenblokjes erover.
- Voeg laurierblad toe, paprikapoeder erbij
- Klein beetje piri-piri saus erbij
Let op: piri-piri is hete saus. Niet te veel als je niet van pittig houdt. - Voeg peper en zout naar eigen smaak bij.
- Tot slot de stukjes geroosterde paprika er bovenop.
- Doe de deksel op de pan en sluit de klemmen
- Draai het vuur halfhoog en laat +/- 20 minuten stomen.
- Stoom de rijst in een rijstkoker of pan gaar.
Die serveer je bij de cataplana.
Cataplana pan openen
- Na 20 minuten stomen is de Cataplana klaar.
- Haal de pan van het vuur. Let bij het openen erop dat de pan erg heet is. Gebruik dus ovenhandschoenen of – wanten en hang niet met je hoofd boven de pan als je hem opent.
- Doe de pan open door eerst de klemmen los te maken en haal dan de deksel eraf. Of gewoon de deksel eraf bij een mosselpan.
- Het is leuk om (net als in de restaurants in de Algarve) de pan op tafel open te maken.
- Zet de deksel na het openen gewoon op tafel. Die kun je gebruiken voor de lege mosselschelpen.
- Strooi de gehakte koriander of peterselie over de cataplana.
- Schep de rijst op de borden en met een lepel of schuimspaan schep je de cataplana uit de pan.
- Zorg ervoor dat op ieders bord een beetje van alle ingrediënten terecht komt.
Een mooi glas Vinho verde wijn erbij en het feest is compleet!!

Meer recepten?
Heb je na dit recept de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer Cataplana-recepten? Meer inspiratie vind je op Saudades de Portugal.
Meer Portugese recepten op deze website: