• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: Kip piri-piri

28 juli 2019

Portugal moet je zien, beleven én proeven! Daarom duiken we de Portugese keuken in en delen we typische Portugese gerechten met je. Soms met een eigen twist, soms op traditionele wijze. Deze keer het wereldberoemde gerecht: Kip piri-piri.

In Portugal en vooral de Algarve struikel je over de kiprestaurants met Frango piri-piri, oftewel Kip piri-piri. Kip op de houtskool-BBQ met een zelfgemaakte piri-piri saus. Frietjes erbij, wat salade en een biertje: smullen maar.

Waar komt piri-piri vandaan?

Piri-piri betekent ‘rode duivel’ in het Swahili en is een kleine, rode chilipeper. Ook wel bekend onder de naam ‘Afrikaanse Birds Eye’. De hete peper komt oorspronkelijk uit Brazilië. Portugese zeevaarders namen de peper mee naar Afrika. Via de Afrikaanse koloniën Mozambique en Angola kwam de piri-piri in het zuiden van Portugal aan. In Portugal werd het kleine rode duiveltje enorm populair. En uiteindelijk wereldberoemd door de Kip piri-piri.

piri piri peper

Recept: Kip piri-piri

Een goede Kip piri-piri wordt gemaakt door een goede piri-piri-saus. Daar beginnen we dus mee. De saus kun je maken van verse pepers, maar ook gedroogde pepers of flakes.

Piri-piri saus:

  • 4 eetlepels citroensap
  • 5 eetlepels olijfolie (extra vigin)
  • 60 ml (witte wijn)azijn
  • 1 eetlepel cayenne peper
  • 1 eetlepel geperste knoflook
  • 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 piri piri peper in fijne snippers gesneden ( of rawit, bird’s eye of chilipeper). Of gebruik 1 eetlepel chili flakes in plaats van de verse peper

Doe alles samen in een kommetje en roer goed door elkaar. Je kunt ook alles in een klein flesje doen en goed schudden.

Gebruik je de verse peper? Dan kun je de zaadjes verwijderen om ‘m minder heet te maken. Of juist erin laten als je ‘m lekker heet wil 🔥

piri piri saus

Kip piri-piri

  • Smeer 1 kg kip in met de piri-piri saus. Je kunt vleugels, drumsticks, poten of wat jij maar het lekkerste deel van de kip vindt gebruiken. In Portugal gebruiken ze piepkuikens of jonge haantjes.
  • Laat de saus goed in de kip trekken. Minimaal een uur. Als je een dag van te voren weet dat je Kip piri-piri wilt eten, laat het dan een nachtje in de koelkast intrekken.
  • Het lekkerste is om de kip op een houtskool-BBQ te garen. Heb je net zoals wij een Big Green Egg of iets wat daar op lijkt, gebruik die dan zeker. Zorg dat je BBQ rond de 150°C is en laat de kip in ongeveer 60 minuten gaar worden (afhankelijk van welk deel van de kip je gebruikt).
  • Je kunt de kip ook in de oven klaarmaken. Warm de oven eerst op tot 200°C en zet de kip 45 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen frietjes erbij. Uit de oven, van de airfryer, de actifry of uit de frituur. Kies zelf hoe je ze wilt.
  • En ja, als we toch bezig zijn nog wat sla erbij.

Klaar! Tijd om lekker een kippetje piri-piri te kluiven. Biertje erbij en doen alsof je in Portugal bent 🍺🍗😋

kip piri piri

Bom proveito!

algarvehoutskool-bbqkip piri-piripiri-piripiri-piri sausrecept
Deel

Eten en drinken  / Portugal  / Tips

Astrid en Serge

Ook leuk om te lezen

Gastblog: Festas de verão
22 augustus 2022
Recept: Caracois
17 september 2021
Recept: Nêspera chutney en Nêspera likeur
17 juni 2021
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
    • Gastblog: Mooi voorkantje
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (52)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (4)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
    • Gastblog: Mooi voorkantje
      27 februari 2023
    • Hoe bedoel je een bouwstop?!
      11 februari 2023
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Van bouwstop naar bouwcrisis?
      4 maart 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2023

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}