Portugal moet je zien, beleven én proeven! Daarom duiken we de Portugese keuken in en delen we typische Portugese gerechten met je. Soms met een eigen twist, soms op traditionele wijze. Deze keer het wereldberoemde gerecht: Kip piri-piri.
In Portugal en vooral de Algarve struikel je over de kiprestaurants met Frango piri-piri, oftewel Kip piri-piri. Kip op de houtskool-BBQ met een zelfgemaakte piri-piri saus. Frietjes erbij, wat salade en een biertje: smullen maar.
Waar komt piri-piri vandaan?
Piri-piri betekent ‘rode duivel’ in het Swahili en is een kleine, rode chilipeper. Ook wel bekend onder de naam ‘Afrikaanse Birds Eye’. De hete peper komt oorspronkelijk uit Brazilië. Portugese zeevaarders namen de peper mee naar Afrika. Via de Afrikaanse koloniën Mozambique en Angola kwam de piri-piri in het zuiden van Portugal aan. In Portugal werd het kleine rode duiveltje enorm populair. En uiteindelijk wereldberoemd door de Kip piri-piri.

Recept: Kip piri-piri
Een goede Kip piri-piri wordt gemaakt door een goede piri-piri-saus. Daar beginnen we dus mee. De saus kun je maken van verse pepers, maar ook gedroogde pepers of flakes.
Piri-piri saus:
- 4 eetlepels citroensap
- 5 eetlepels olijfolie (extra vigin)
- 60 ml (witte wijn)azijn
- 1 eetlepel cayenne peper
- 1 eetlepel geperste knoflook
- 1 eetlepel (gerookte) paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1 piri piri peper in fijne snippers gesneden ( of rawit, bird’s eye of chilipeper). Of gebruik 1 eetlepel chili flakes in plaats van de verse peper
Doe alles samen in een kommetje en roer goed door elkaar. Je kunt ook alles in een klein flesje doen en goed schudden.
Gebruik je de verse peper? Dan kun je de zaadjes verwijderen om ‘m minder heet te maken. Of juist erin laten als je ‘m lekker heet wil 🔥

Kip piri-piri
- Smeer 1 kg kip in met de piri-piri saus. Je kunt vleugels, drumsticks, poten of wat jij maar het lekkerste deel van de kip vindt gebruiken. In Portugal gebruiken ze piepkuikens of jonge haantjes.
- Laat de saus goed in de kip trekken. Minimaal een uur. Als je een dag van te voren weet dat je Kip piri-piri wilt eten, laat het dan een nachtje in de koelkast intrekken.
- Het lekkerste is om de kip op een houtskool-BBQ te garen. Heb je net zoals wij een Big Green Egg of iets wat daar op lijkt, gebruik die dan zeker. Zorg dat je BBQ rond de 150°C is en laat de kip in ongeveer 60 minuten gaar worden (afhankelijk van welk deel van de kip je gebruikt).
- Je kunt de kip ook in de oven klaarmaken. Warm de oven eerst op tot 200°C en zet de kip 45 minuten in de oven.
- Maak ondertussen frietjes erbij. Uit de oven, van de airfryer, de actifry of uit de frituur. Kies zelf hoe je ze wilt.
- En ja, als we toch bezig zijn nog wat sla erbij.
Klaar! Tijd om lekker een kippetje piri-piri te kluiven. Biertje erbij en doen alsof je in Portugal bent 🍺🍗😋

Bom proveito!