Nesperwhat!!?? Nêspera: de Japanse mispel. Ik had er niet eerder van gehoord voordat we in Oost-Algarve kwamen. Met deze vrucht kun je heerlijke recepten maken. Zoals het recept nêspera chutney of nêspera likeur van chefe Sergio.
In mei 2019 waren we in de Oost-Algarve voor de eerste gesprekken met aannemers. We verbleven toen bij onze vrienden Remco & Rieneke van Quinta Maragota. Remco & ik gingen iedere ochtend wandelen. Overal zag ik geeloranje soort van kleine peertjes aan de bomen hangen. Nog nooit eerder gezien. Toen ik aan Remco vroeg wat dat toch was, plukte hij een paar van die “peertjes” uit de bomen om te proeven. Ik wist niet wat ik proefde! Letterlijk niet: geen idee wat het was. En figuurlijk niet: wat een heerlijke zoete en lichte friszure smaak.

Remco legde uit dat dit nêspera’s zijn en dat je ze van april tot eind mei overal ziet in de Algarve. En dus ook gewoon langs de weg van de bomen zijn te plukken. Heerlijk dacht ik. Daar moet ik eens mee gaan koken, lekkere recepten maken. Omdat we maar een weekje bleven kwam het er toen niet van.
Nêspera: vrucht in de rozenfamilie
In het Nederlands heet het de Japanse mispel, maar daar heb ik ze nog nooit gezien. Het is familie van de aardbei, appel, framboos, peer en pruim: de rozenfamilie. Oorspronkelijk komt de mispel uit Japan en China en zie je ze vooral in een subtropisch klimaat. In Europa rond het Middellands Zeegebied.

In 2020 konden we in de periode april-mei door coronamaatregelen niet naar de Algarve. Maar de smaak bleef wel in mijn hoofd zitten. Dus toen we eind maart 2021 naar Portugal verhuisden, was één van mijn gedachten dat ik nu lekker 2 maanden de tijd had om iets te bedenken wat ik met Nespera’s ging maken.
Nêspera’s plukken en koken maar
Van Debby, Eus & June van Farmlodges Olive kreeg ik flink wat kilo’s nêspera’s mee die we samen hadden geplukt in hun boomgaard. Daar ging ik direct mee aan de slag. Ik maakte een chutney, jam, ijs en een likeur met de nêspera’s. Ik deel vandaag mijn recept van de chutney en de likeur met jullie. De likeur is nu nog wel work in progress. Dus het eindresultaat heb ik nog niet geproefd. Maar dat kan bijna niet anders dan heel lekker zijn. Dat hoor je nog.

Recept: Nêspera chutney
Dit heb je nodig:
- 2 kilo nêspera
- 1 kilo gele suiker
lichte basterdsuiker in NL, cassonade in BE, açúcar amarelo in PT - 500 gr sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- Stukje gember
- 2 theelepels chili vlokken
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels peper
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel cayennepeper
Bereidingswijze
- ⏲️+/- 45 minuten +3 uur inkoken
- Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook.
- Schil het stukje gember en snijd dit ook in kleine stukjes.
- Was de nêspera’s en snij ze doormidden. Verwijder het steeltje en de pitjes. Dit is monnikenwerk ☹. Vergeet daarbij niet ook het harde schilletje dat om de pitjes heen zit te verwijderen.
- Snijd de nêspera’s vervolgens in kleine blokjes.
- Eigenlijk ben je nu al bijna klaar. Want je zet een pan met dikke bodem op een middelhoog vuurtje. Alle ingrediënten voeg je samen in de pan en breng je aan de kook. Geen deksel op de pan. Want de mispels hebben veel sap dat we allemaal willen laten verdampen.
- Draai het vuur laag. Nu is het alleen een kwestie van zo nu en dan eens roeren en de dikte van de chutney beoordelen.
- Na een uurtje of 3 vond ik de chutney op goede dikte en na het proeven was ik verkocht 😊 Dit smaakt heerlijk bij gegrild vlees van de BBQ.
- Als je kleine uitgekookte weckpotjes zo vol mogelijk vult en vervolgens op hun kop zet, kan je het maanden bewaren.

Recept: Nêspera likeur
Dit heb je nodig:
- 2 flessen vodka (1,4 liter)
Niet de duurste, maar ook geen supergoedkoop bocht - 600 gr nêspera’s
- 500 gr gele suiker
lichte basterdsuiker in NL of rietsuiker, cassonade in BE, açúcar amarelo in PT - 10 kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- Grote weckpot (4 liter)
- 2 lege flessen a 75 cl met beugelsluiting
Bereidingswijze
- ⏲️+/- 5 minuten + 3 tot 6 maanden laten staan
- Was en droog de nêspera’s grondig. Doe ze in de grote weckpot.
- Voeg nu alle overige ingrediënten toe in de weckpot. De vodka giet je als laatste in de weckpot. Let er op dat alles onder de vodka staat.
- Zet de weckpot op een donkere en koele plek. Iedere 2 weken even schudden met de pot. Je ziet de kleur van de vodka langzaam oranje worden.
- Na een maand of 3 is de likeur klaar. Hoe langer je wacht met de volgende stap, hoe sterker de nêspera-smaak van de likeur. Als laatste zeef je de vloeistof. Ik doe dat door een vergiet in een kom te hangen en in het vergiet leg ik een kaasdoek. Een schone theedoek werkt ook.
- Giet de weckpot leeg in de kaas-of theedoek en laat de vloeistoof in de kom sijpelen.
- Tot slot giet je de vloeistof uit de kom in de beugelflessen.
- En dan maar lekker proeven. Past heel goed bij het Alfaroba taartje.

Beide recepten zijn eenvoudig om te maken. De grootste uitdaging is hoe je aan de nêspera’s komt als je niet in Portugal woont. Grootste kans in Nederland is bij de Turkse of Marrokaanse groente en fruitwinkels! Vind je ze niet? Dan beloof ik dat als je in de maanden april en mei bij Celebra a Vida langskomt, wij ervoor zorgen dat je de mooie smaak kunt proeven 😋