Alfarroba? Ik kende het niet voor we in de Algarve kwamen. Maar het is een heerlijk ingrediënt voor taarten, gebak en koekjes. Lijkt op cacao, maar zoeter. Bakken is meer mijn ding, dus nu ging ik de keuken in voor een specialiteit uit de Algarve: Tarte de Alfarroba.
Wat is Alfarroba?
Alfarroba heet in het Nederlands ‘carobe’. Deze vrucht komt van de Johannesbroodboom. Die je in Portugal en vooral de Algarve heel veel ziet. De peulen worden gedroogd, geroosterd en vermalen tot carobepoeder.
Cacao en Alfarroba
Zowel de verwerking van de peulen als het resultaat lijkt op cacao. Alleen is alfarroba niet bitter, maar zoeter, zachter en nootachtig. Het wordt vaak als chocoladevervanger gebruikt in zoete baksels. In de Algarve stikt het van de heerlijke taarten, gebakjes en koekjes met Alfarroba 😋
Doce
Dus die zoete recepten met Alfarroba moesten er natuurlijk een keer van komen. We beginnen met de Tarte de Alfarroba do Algarve. Een heerlijke én machtige taart 😉 Er bestaan enorm veel varianten van deze taart. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Met 2 opties voor een taartbodem.
Carobepoeder vind je in Nederland bij online drogisterijen en biowinkels.
Recept: Tarte de Alfarroba do Algarve
Dit heb je nodig:
- Springvorm (24 cm)
Taartbodem optie 1: zanddeeg
- 25 gram carobepoeder
- 125 gram bloem
- 60 gram poedersuiker
- 15 gram amandelmeel
- 70 gram roomboter
- 1 ei
- 1 snufje zout

Taartbodem optie 2: koekjesbodem
Wil je een snelle optie voor de bodem? Maak dan heel simpel een koekjesbodem van gemalen koekjes met boter.
- 250 gram mariakaakjes
- 100 gram boter
Vulling
- 180 gram gele suiker
lichte basterdsuiker in NL, cassonade in BE, açúcar amarelo in PT - 50 gram carobepoeder
- 35 gram cacaopoeder
- 75 gram gemalen amandel
- 4 eierdooiers
- Rasp van 1 citroenschil
- 2 eetlepels gesmolten boter
- 1 vanillestokje of vanille-extract
- 1 snufje kaneel
- 1 kopje koud water
- 1 snufje zout
- Extra cacao om op de taart te strooien

Bereidingswijze
- ⏲️+/- 30 min voorbereiden, 30 min koelkast/ijskast, 30 min oven (180°)
- Zanddeegbodem:
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Doe de zachte boter met de suiker in een kom en mix met elkaar.
- Daarna doe je rest van de ingrediënten voor de bodem erbij en meng met je eerst met een spatel en daarna met je handen tot je een kneedbaar, zacht deeg krijgt. Doe er wat bloem bij als het te plakkerig blijft. In de keukenmachine op lage snelheid kan ook.
- Pak het deeg in de keukenfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast of ijskast rusten.
- Haal na het rusten het deeg er weer uit. Laat op kamertemperatuur komen. En strooi wat bloem op het keukenblad.
- Rol met een deegroller het deeg uit tot de ronde vorm van springvorm.
- Bekleed de taartvorm van 24 cm met het deeg en een deel de randen.
- Doe ‘m ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven op 180°. Haal daarna uit de oven en zet opzij.
- Koekjesbodem:
- Maal de mariakaakjes fijn in de keukenmachine of verkruimel de koekjes in een plastic zakje met een deegroller.
- Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur.
- Roer de gesmolten boter goed door de koekkruimels.
- Verdeel over de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Zet de taartbodem in de koelkast of ijskast om op te stijven.
- Vulling:
- Klop met een garde of mixer in een kom de eierdooiers 1,5 minuut met suiker en water. Niet te hard, want het moet niet te luchtig worden.
- Voeg dan de carobe, cacao, gemalen amandel, kaneel, vanille (merg of extract), zout, geraspte citroenschil en boter toe. Klop het tot een gladde massa.

- Giet de vulling in de taartvorm op de taartbodem.
- Bak de taart ongeveer 30 minuten op 180°. Test met een tandenstoker. Het moet stevig zijn, maar nog wel smeuïg.
- Laat de taart verder afkoelen.

- Bestrooi met cacao. En haal de vorm eraf.
- Lekker met een bolletje vanille- of roomijs erbij.


Celebra a Vida! De volgende ‘doce’ wordt bolo de Alfarroba.