• Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Volg ons op

  • Contact en meer info

    Vragen of tips? Laat het ons weten via het contactformulier!

    Privacy en cookies

  • Blog
  • Categorie
    • Voorbereiding
    • Kopen
    • Bouwen
    • Fuseta
    • Oost-Algarve
    • Eten en drinken
    • Tips
  • Foto’s
    • Oost-Algarve
    • Fuseta
    • Plot Fuseta
    • Impressie resort
  • Over Astrid en Serge
  • Contact

Recept: Tarte de Alfarroba

28 april 2020

Alfarroba? Ik kende het niet voor we in de Algarve kwamen. Maar het is een heerlijk ingrediënt voor taarten, gebak en koekjes. Lijkt op cacao, maar zoeter. Bakken is meer mijn ding, dus nu ging ik de keuken in voor een specialiteit uit de Algarve: Tarte de Alfarroba.

Wat is Alfarroba?

Alfarroba heet in het Nederlands ‘carobe’. Deze vrucht komt van de Johannesbroodboom. Die je in Portugal en vooral de Algarve heel veel ziet. De peulen worden gedroogd, geroosterd en vermalen tot carobepoeder.

Cacao en Alfarroba

Zowel de verwerking van de peulen als het resultaat lijkt op cacao. Alleen is alfarroba niet bitter, maar zoeter, zachter en nootachtig. Het wordt vaak als chocoladevervanger gebruikt in zoete baksels. In de Algarve stikt het van de heerlijke taarten, gebakjes en koekjes met Alfarroba 😋

Doce

Dus die zoete recepten met Alfarroba moesten er natuurlijk een keer van komen. We beginnen met de Tarte de Alfarroba do Algarve. Een heerlijke én machtige taart 😉 Er bestaan enorm veel varianten van deze taart. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Met 2 opties voor een taartbodem.

Carobepoeder vind je in Nederland bij online drogisterijen en biowinkels.

Recept: Tarte de Alfarroba do Algarve

Dit heb je nodig:

  • Springvorm (24 cm)

Taartbodem optie 1: zanddeeg

  • 25 gram carobepoeder
  • 125 gram bloem
  • 60 gram poedersuiker
  • 15 gram amandelmeel
  • 70 gram roomboter
  • 1 ei
  • 1 snufje zout
tarte de alfarroba ingredienten bodem

Taartbodem optie 2: koekjesbodem
Wil je een snelle optie voor de bodem? Maak dan heel simpel een koekjesbodem van gemalen koekjes met boter.

  • 250 gram mariakaakjes
  • 100 gram boter

Vulling

  • 180 gram gele suiker
    lichte basterdsuiker in NL, cassonade in BE, açúcar amarelo in PT
  • 50 gram carobepoeder
  • 35 gram cacaopoeder
  • 75 gram gemalen amandel
  • 4 eierdooiers
  • Rasp van 1 citroenschil
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 1 vanillestokje of vanille-extract
  • 1 snufje kaneel
  • 1 kopje koud water
  • 1 snufje zout
  • Extra cacao om op de taart te strooien
tarte de alfarroba ingredienten vulling

Bereidingswijze

  • ⏲️+/- 30 min voorbereiden, 30 min koelkast/ijskast, 30 min oven (180°)
  • Zanddeegbodem:
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Doe de zachte boter met de suiker in een kom en mix met elkaar.
  • Daarna doe je rest van de ingrediënten voor de bodem erbij en meng met je eerst met een spatel en daarna met je handen tot je een kneedbaar, zacht deeg krijgt. Doe er wat bloem bij als het te plakkerig blijft. In de keukenmachine op lage snelheid kan ook.
  • Pak het deeg in de keukenfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast of ijskast rusten.
  • Haal na het rusten het deeg er weer uit. Laat op kamertemperatuur komen. En strooi wat bloem op het keukenblad.
  • Rol met een deegroller het deeg uit tot de ronde vorm van springvorm.
  • Bekleed de taartvorm van 24 cm met het deeg en een deel de randen.
  • Doe ‘m ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven op 180°. Haal daarna uit de oven en zet opzij.
  • Koekjesbodem:
  • Maal de mariakaakjes fijn in de keukenmachine of verkruimel de koekjes in een plastic zakje met een deegroller.
  • Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur.
  • Roer de gesmolten boter goed door de koekkruimels.
  • Verdeel over de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de taartbodem in de koelkast of ijskast om op te stijven.
  • Vulling:
  • Klop met een garde of mixer in een kom de eierdooiers 1,5 minuut met suiker en water. Niet te hard, want het moet niet te luchtig worden.
  • Voeg dan de carobe, cacao, gemalen amandel, kaneel, vanille (merg of extract), zout, geraspte citroenschil en boter toe. Klop het tot een gladde massa.
tarte de alfarroba mengen
  • Giet de vulling in de taartvorm op de taartbodem.
  • Bak de taart ongeveer 30 minuten op 180°. Test met een tandenstoker. Het moet stevig zijn, maar nog wel smeuïg.
  • Laat de taart verder afkoelen.
tarte_alfarroba_afkoelen
  • Bestrooi met cacao. En haal de vorm eraf.
  • Lekker met een bolletje vanille- of roomijs erbij.
tarte_alfarroba_cacao
tarte de alfarroba

Celebra a Vida! De volgende ‘doce’ wordt bolo de Alfarroba.

alfarrobadocerecepttaarttarte de alfarrobazoet
Deel

Eten en drinken  / Oost-Algarve  / Tips

Astrid Herngreen

Ook leuk om te lezen

Recept: Caracois
17 september 2021
Recept: Nêspera chutney en Nêspera likeur
17 juni 2021
Recept: Bolinhos de Alfarroba
18 december 2020
  • Elke update in je mailbox?

    Schrijf je in

  • Laatste blogs

    • Gastblog: Raampartijen
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
    • Gastblog: Festa de Natal
    • December rain
    • Gastblog: Multitasken
  • Volg ons op

  • Categorieën

    • Bedrijf (2)
    • Bouwen (49)
    • Cultuur (2)
    • Emigreren (6)
    • Eten en drinken (21)
    • Fuseta (22)
    • Home (6)
    • Kopen (8)
    • Oost-Algarve (24)
    • Portugal (22)
    • Saudades de Portugal (23)
    • Saudalicious (6)
    • Tips (34)
    • Voorbereiding (48)
    • Wonen (3)
  • Tags

    aannemer aannemers advocaat alentejo algarve architect bouwen bouwvergunning buren camara celebraavida comunicação prévia cãmara even voorstellen fuseta gastblog gemeente genietmee goedkeuring grond huurwoning kavel kopen lsf offertes olhão ontwerp oost-algarve plan planning plot porto portugal project recept ria formosa saudades de portugal saudalicious strand tips verhuizen voorbereiding wandelen Wijn wijnen
  • Over Astrid en Serge


    Volg onze weg naar Oost-Algarve, Portugal. We nemen je mee in onze plannen en belevenissen. Met als eindbestemming een nieuw avontuur in Portugal!



  • Recente berichten

    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
    • Het laatste staartje van de bouwvergunning?
      13 januari 2023
    • Gastblog: Festa de Natal
      26 december 2022
  • Populaire berichten

    • En zo klimmen we naar boven
      21 september 2022
    • We zijn gevloerd!
      9 augustus 2022
    • Gastblog: Raampartijen
      22 januari 2023
  • INFO

    • Contact
    • Cookiebeleid
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer

© Copyright Op weg naar Oost-Algarve 2021

0
Wij gebruiken cookies om je bezoek zo prettig mogelijk te maken en onze website en service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Zelf instellen
{title} {title} {title}