We zijn net 10 dagen in Portugal geweest om de volgende fase in ons avontuur op te starten. Qua vergunningen zijn we nog niet door naar fase 2 van 4. Maar toch gaan we al door naar de bouwfase. Zo werkt dat bij ons😊
Voorbereiding trip
Voorbereiding is alles. Dus begon Astrid 2 maanden terug afspraken in te plannen bij verschillende aannemers. Die kwamen niet zomaar uit de gouden gids van Portugal. Het zijn allemaal aanbevelingen uit ons netwerk (Jaja, we hebben al een klein netwerkje in de Algarve😉). Van de in totaal 8 uitnodigingen bleven er 6 afspraken over. Best een goede score!
Durf te vragen
Afspraken maken is 1. Een goede voorbereiding op de afspraken is het halve werk. We mailden al onze vragen en plannen vooraf naar de aannemers. Hun reactie en voorbereiding was voor ons een eerste indicatie. Ze slaagden allemaal voor de test. De ene met de hakken over de sloot, de andere met vlag en wimpel.
Verschillende bouwmethoden
We kiezen nu bewust om verschillende bouwmethoden te onderzoeken. We kijken naar klassiek traditioneel, innovatief traditioneel en een bouwmethode die Light Steel Frame (LSF) heet.
Ook in de Algarve bouwen ze niet meer zoals dat jaren geleden ging. Een structuur van beton. Paar leidinkjes, dan enkelsteens dichtmetselen, een paar raampjes erin en klaar. Nee, de Portugezen snappen ook dat isolatie, vochtregulering en meer het woongenot behoorlijk verhoogt.

Klassiek traditioneel
Dit betekent veel gewapend beton, isolatie, een buiten- en een binnenmuur. Dan de ramen met dubbel/thermisch glas en goede deuren. De buitenmuur stucen. En na al het leidingwerk en de binnenkant afwerken is het huis klaar.
Innovatief traditioneel
Je bouwt de draagconstructie van het huis met beton. Net zoals klassiek traditioneel. Maar vervolgens gebruiken ze moderne materialen en technieken om het huis verder af te bouwen.
Light Steel Frame
Deze methode gebruikt stalen frames om de constructie van het huis neer te zetten. Daarna vullen ze dat frame op met geïsoleerde platen. De afwerking, ramen en deuren zijn hetzelfde als bij de andere 2 methoden.

Wat hebben we geleerd?
Astrid en ik komen niet uit de bouwwereld. We hebben weliswaar ons vorige huis behoorlijk verbouwd. Maar wat we in Fuseta gaan doen is echt van een heel ander level. Daarbij komt ook dat een huis in Nederland andere eisen kent dan een huis in de Algarve. Het warme klimaat veroorzaakt vooral het verschil.
De basis is hetzelfde
Welke bouwmethode je ook kiest, onder het maaiveld zijn ze allemaal gelijk. De kelders, die ook de fundering zijn, worden gemaakt van beton. Wat je boven op die kelders bouwt, verschilt van elkaar.
Elk voordeel heb z’n nadeel
Iedere methode heeft voor- en nadelen. Bij LSF zijn de muren minder dik. Daarmee win je dus m2 ruimte aan de binnenkant. Maar je hebt wel minder massa in je huis. Massa houdt kou en warmte vast. Een LSF-huis gebruikt daarom meer energie dan een traditioneel huis om het te koelen of te verwarmen.
Quanto custa dat allemaal wel niet?
Een belangrijk onderdeel van onze keuze voor de bouwmethode en aannemer zijn onze financiële middelen. Hoewel we ons realiseren dat het in deze fase moeilijk is voor aannemers om een schatting te geven van de bouwkosten, hebben we dat natuurlijk wel gevraagd.
Alle aannemers noemden vergelijkbare prijzen per m2.
- 1e conclusie
Wat prijs betreft maakt het niet veel verschil wat je kiest. - 2e conclusie
Dit zijn reële bedragen per m2 die we mogen verwachten. - 3e conclusie
Toch schrikken als je de m2 prijs vermenigvuldigt met de m2 die we willen bouwen.
De snoepwinkel zonder prijskaartjes
De focus lag tot nu toe op de plannen en de vergunningen. Met het doel om zoveel mogelijk m2 te mogen bouwen. Kleiner kan volgens architect João makkelijk nog in de laatste fase van het vergunningstraject. Groter is lastig, want dat moet je altijd opnieuw aanvragen.
Zonder het heel erg te beseffen zitten we inmiddels aan 450m2 kelders, 520m2 woonruimte, een poolhouse en een zwembad. Veel meer dan we ooit in ons hoofd hadden. Meer meters is uiteraard meer werk. Meer werk = meer kosten. De kosten moeten we in balans brengen met ons budget. Dat geeft ons nog behoorlijk wat huiswerk de komende tijd.
Niet alleen maar mooie praatjes
Van 3 aannemers bekeken we de afgelopen week ook een project ‘in progress’. Belangrijk om te zien hoe ze echt bouwen. Dat geeft een realistisch beeld naast de mooie praatjes en plaatjes. Door onze korte trip moesten we die site-visits ter plekke regelen. Dat was ook onze bedoeling. Zo krijg je de werkelijkheid en geen voorbereid plaatje.

Huiswerk voor ons
We gaan alle ervaringen van deze trip verwerken. Dat moet leiden tot een totaalplaatje dat klopt.
- Bouwmethode
- Aantal m2
- Niveau van luxe en comfort
- Haalbaar budget
- 3 potentiële aannemers kiezen voor de 2e ronde
Be careful what you wish for
De aannemers krijgen van ons een wensenlijst en een detailoverzicht van de engineers hoe het huis technisch gebouwd moet worden. Het detailoverzicht van de engineers komt pas als we fase 3 van het vergunningentraject hebben afgerond. Dat duurt nog wel een paar maanden.
Business & pleasure
Naast de aannemers hadden we ook nog afspraken met een financieel adviseur en onze architect. Drukke 10-daagse dus. En als je dan zo hard werkt, mag je jezelf zo nu en dan eens verwennen 😉
We hebben heerlijk gewandeld door de prachtige natuur van de Ria Formosa en het binnenland. Fijne strandwandelingen gemaakt. Lekker gegeten. Een gezellig glaasje gedronken en veel gelachen. Dat allemaal in de zon en met 25 graden. Precies zoals het leven hoort te zijn in de Oost-Algarve 😎😎😎

Os amigos van Quinta Maragota
We verbleven bij Rieneke en Remco van Quinta Maragota vlakbij Fuseta. Zij renoveren op dit moment hun prachtige oude boerderij tot 4 geweldige 2-persoons vakantieappartementen. Volgend jaar gaan ze open voor gasten. Tot die tijd verblijven er tijdens de bouw zo nu en dan vrienden en familie als proefkonijntjes. We zijn blij dat wij bij die konijntjes horen 😁

Meet the câmara
Eind juni is ons volgend tripje, een lang weekend deze keer. We hopen dat we dan naar fase 3 kunnen met onze vergunning. Via de architect proberen we de architect van de gemeente te ontmoeten die onze plannen beoordeelt. Om een persoonlijk gezicht te geven aan ons project.
Hopelijk wordt het weer net zo nuttig en leuk als vorige week.
Tchau!