De Algarve is minder bekend om de wijnen in Portugal. Maar in de afgelopen jaren is ze succesvol bezig met een heuse opkomst. Tijd om deze mooie wijnregio de aandacht te geven die het verdient.
Algarve wijnen
Waar wijnregio’s als Alentejo en Douro alleen maar bleven groeien, ging het vanaf de jaren 80 in de Algarve bergafwaarts met de wijngaarden. Ze verdwenen door de aanleg van golfbanen, resorts en citrusboomgaarden of de nog bestaande wijngaarden werden verwaarloosd. Maar in de afgelopen 15 jaar zijn er door flinke investeringen veel nieuwe wijngaarden bijgekomen en oude wijngaarden in ere hersteld. Zo ontstaat er weer een interessante wijnregio met kwaliteitswijnen die regelmatig in de prijzen vallen.
Binnen de Algarve wijnregio zijn er 4 subregio’s met een DOC status: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira.
Portugese wijnen en druiven
In Portugal stikt het van de inheemse druivensoorten. En dat geeft bijzonder mooie en originele wijnen. Weer eens wat anders dan de Sauvignon blanc of Chardonnay. Voor ons een mooie ontdekkingstocht om deze fijne wijnen te leren kennen. En ja, dan moet je er wel genoeg proeven natuurlijk 😉
Dit zijn onze favoriete inheemse druivenrassen in de Algarve:
Arinto
In heel Portugal wordt de witte Arinto druif verbouwd. Deze druif geeft lichte, frisse en minerale wijnen met een smaak van limoen en perzik. Een heerlijke droge en frisse zomerwijn. Door de mooie zuren worden er veel mousserende wijnen van gemaakt en als blend gebruikt met andere witte druiven die een lage zuurgraad hebben. Warmte en droogte hebben geen invloed op de zuurgraad van Arinto. Daardoor kun je de wijnen goed bewaren, maar blijft de druif ook z’n frisheid behouden in de warmte van de Algarve.
Wijn en spijs: schaal- en schelpdieren, vis, salades, gegrilde groenten
Antão Vaz
De witte Antão Vaz druif voelt zich helemaal thuis in een zonnig en warm klimaat. Je komt ‘m daarom het meest tegen in de wijnregio’s Algarve en Alentejo. Wijn van Antão Vaz smaakt naar citrus, rijp tropisch fruit en vanille. Je wilt hier wel wat bij eten. Als de druif wat langer rijpt dan krijg je rondere en volle wijnen die je ook kunt bewaren.
Wijn en spijs: vis, schaal- en schelpdieren, pasta
Negra mole
Het paradepaardje van de Algarve volgens ons. De negra mole druif is één van de oudste druivenrassen in Portugal en uniek z’n soort. Het is een traditionele lokale druif die vroeger in de Algarve veel werd gebruikt, maar een tijd lang werd vergeten door de toen populaire Portugese druivensoorten. En door verwaarloosde wijngaarden die niet meer werd gebruikt. De laatste jaren is de druif gelukkig weer herontdekt in de oude wijngaarden. En daar zijn we blij mee.

De naam van de druif betekent zwart zacht. En zou verwijzen naar de zachtheid van de druiven. Bijzonder: de druiventrossen hebben een mix van rode, witte en zelfs rose druiven. Bij elkaar maakt dat een lichte, soepele en fruitige rode wijn. Een beetje zoals de pinot noir. En in het klimaat van de Algarve vinden wij zo’n licht rode wijn heel goed passen. Tip: In de zomer licht gekoeld drinken.
Wijn en spijs: tonijn, gegrilde sardientjes, stoofschotels en pasta.
Castelão
De blauwe Castelão druif doet het heel goed in het droge en warme klimaat van de Algarve. Maar ook wel in koelere gebieden, want deze druif past zich aan aan het klimaat. De wijnen zijn fruitig, lekker zacht met een smaak van rode bessen en frambozen. Een soepel allemansvriendje met zachte tannines. Castelão wordt ook veel geblend met andere inheemse druiven zoals Touriga Nacional, Aragonez en Trincadeira voor een wat krachtigere wijn.
Wijn en spijs: zachte en harde kazen, steak, stoofschotels, kip en pasta
Trincadeira
De Portugese Trincadeira druif zie je in heel Portugal, maar houdt toch het liefst van een droog en warm klimaat. Komt dat even goed uit in de Algarve. Het is een dieprode wijn vol met zwart fruit, een beetje kruidig soms en flink wat tannines. Een volle en krachtige wijn. Je ziet de druif ook vaak in blends met Aragonez, Touriga Nacional en Castelão om wat meer body te geven.
Wijn en spijs: charcuterie, wild, blauwe kaas
Meer druivensoorten in Algarve
Niet alleen inheemse druivensoorten worden gebruikt om wijn te maken in de Algarve. Voor de rode wijnen kom je veel tegen: Touriga Nacional, Aragonez, Cabernet Sauvignon en Syrah. En bij de witte wijnen in mindere mate Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met druivensoorten en nieuwe technieken.
Zo! Genoeg over de Algarve wijnregio en de druivenrassen. Volgende keer gaan we voor het leukste deel: lekker mooie wijnen proeven 🍷🍷🍷

Saúde e Celeba a Vida!
2 Comments
Erg leuk maar wij zouden graag een wijnproeverij op dit wijngoed maken hoe boek ik dit ?
Hoi Marina, welk wijngoed bedoel je? Paxa of Quinta da Tôr? Je kunt via de website contact opnemen om een wijnproeverij te doen. Paxa: https://paxawines.pt/contacts/. Quinta da Tôr: http://quintadator.com/visitas/
Veel plezier!